K. Glaveckas: atominės elektrinės statybai Lietuva neturi pinigų

Naujos atominės elektrinės statybai Lietuva neturi pinigų, sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininkas, parlamentinei mažumai priklausančių liberalsąjūdiečių atstovas Kęstutis Glaveckas.

„Visų pirma, kad jau mes įgyvendiname kelis didžiulius ir brangius projektus - terminalo, elektros tinklų statybas... Jeigu prisiskolinsime dar, kiek tada elektra kainuos?“ - sakė parlamentaras.

Jis teigė nematąs perspektyvų naujos jėgainės statybai „artimiausiu metu susiskolinti 20 mlrd. litų“.

„Lietuva politiškai prisiimti įsipareigojimus gali, bet realių darbų pradėti dabar tikrai finansiškai nepajėgi“, - sakė K. Glaveckas.

Jis mano, kad su potencialia investuotoja į naują elektrinę - Japonijos korporacija „Hitachi“ sutartis gali būti peržiūrėta.

Tačiau sutartis su „Hitachi“ dar nėra pasirašyta.

Prieš metus skaičiuota, kad VAE projekto vertė dabartinėmis kainomis gali siekti iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), o įskaitant prognozuojamas palūkanas, infliaciją bei investicijų vertės pokyčius dėl valiutų kursų svyravimo – apie 6,8 mlrd. eurų (23,5 mln. litų).

Jei Lietuva valdytų 38 proc. būsimos bendros įmonės akcijų, kaip skelbta pernai, jos indėlis į projektą siektų apie 6,6 mlrd. litų.

Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį pareiškė, kad Vyriausybė ketina naujos atominės elektrinės statybos projektą atnaujinti.  Anot jo, specialistų išvados rodo, kad anksčiau prognozuota VAE elektros gamybos savikaina yra per didelė, todėl ji turėtų būti mažesnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KJ

KJ portretas
Glaveckai, nepudrink smegenų, ne viena Lietuva statys, o kur Latvija su Estija, o kam tuomet Kruonio balastas. Tik drumzlini smegenis kitiems.

NENORINTIS KEIKTIS

NENORINTIS KEIKTIS portretas
o ką gi tas Glaveckas su Co (liberalsąjūdiečių kompanija - steponavičiai masiuliai) šnekėjo praeitą kadenciją būdamas pozicijoje? Irgi prieštaravo elektrinės statybai?

baba

baba portretas
ir niekada netures
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių