JT neleido Lietuvai atnaujinti prekybos taršos leidimai

Lietuva ir toliau laikinai negalės prekiauti taršos leidimais - Jungtinės Tautos (JT) atmetė Lietuvos prašymą panaikinti prekybos taršos vienetais draudimą. Lietuva teigia dėl JT sankcijų nepatyrusi didelių nuostolių ir prašys kuo greičiau panaikinti apribojimus.

Sprendimą JT padalinys priėmė šeštadienį, rašo portalas icis.com. Teigiama, kad Lietuva iki liepos 31 dienos gali prašyti JT persvarstyti sprendimą.

Portalo duomenimis, tikėtina, jog Lietuva pateiks apeliaciją dėl tokio sprendimo.Aplinkos ministerija BNS pranešė, jog JT apribojimai palikti dėl „procedūrinių klausimų“. Anot ministerijos, Lietuva sieks, kad apribojimai dalyvauti prekyboje šiltnamio dujų nustatytosios normos vienetais būtų panaikinti kuo skubiau.

„Mes kaip ir nematome patys trūkumų, bet reikia, kad Jungtinių Tautų ekspertai pasakytų, kad jie nemato trūkumų, kad patikrintų mūsų atliktus paskaičiavimus ir padarytų išvadą, kad tie paskaičiavimai yra tikslūs ir pakankami. Tą prašymą tikimės įteikti artimiausiomis dienomis, nelaukdami liepos 31 dienos“, - Lietuvos radijui sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento Klimato kaitos politikos skyriaus vedėja Stasilė Znutienė.

Pasak jos, JT ekspertų išvadų tikimasi sulaukti per du mėnesius. S.Znutienės teigimu, Lietuva dėl JT sankcijų nepatyrė didelių nuostolių.„Šiai dienai didesnių nuostolių ir nėra, nes nuo birželio 20 dienos yra įsteigtas Europos Sąjungos registras, ir prekybą taršos leidimais įmonės gali vykdyti, kadangi registrai nėra susiję. Mes, kaip šalis, nustatytosios taršos vienetų kitai šaliai iš nacionalinio registrų negalime pervesti. Įvertindami tas aplinkybes, esame atidėję tarpiniame banke tam tikrą kiekį, tą procesą, jeigu tik būtų pirkėjų, mes galėtume toliau vykdyti“, - sakė S.Znutienė.

JT Kioto protokolo suderinamumo komitetas pernai gruodį, įvertinęs 2010 metais Lietuvos pateiktą šiltnamio efektą sukeliančių dujų apskaitos ataskaitą, kurioje pateikiami 2008 metų duomenys, nurodė per šešis mėnesius ištaisyti trūkumus ir šiam laikui sustabdė leidimą šaliai prekiauti taršos vienetais.

Anot Aplinkos ministerijos, Lietuvai jau ėmėsi veiksmų, tobulinant nacionalinę šiltnamio dujų efektą sukeliančių dujų ataskaitą, o Jungtinių Tautų ekspertų preliminariose išvadose dėl 2011 metais parengtos ataskaitos pažymima, kad joje pateikiami duomenys yra išsamesni nei 2010-ųjų ataskaitoje.

Vyriausybė šių metų pradžioje svarstė galimybę įdarbinti daugiau žmonių, kad sustiprinusi institucinius gebėjimus šalis galėtų atnaujinti prekybą taršos leidimais.

Nauji žmonės ruoštų nacionalinės šiltnamio dujų efektą sukeliančių dujų ataskaitą, dėl kurios pastabų pareiškė Jungtinių Tautų organizacijos atstovai.Iš taršos leidimų pardavimo šiemet numatyta gauti 297,45 mln. litų pajamų, tačiau per sausį-birželį gauta tik 45,05 mln. litų. Lietuvai pernai nepavyko įgyvendinti numatyto taršos leidimų pardavimo plano - buvo planuota gauti apie 500 mln. litų pajamų, tačiau realiai gauta tik kiek daugiau nei 200 mln. litų.Nepaskirstytus apyvartinius taršos leidimus būtina parduoti iki 2013 metų, nes vėliau jie nustos galioję.



NAUJAUSI KOMENTARAI

alio

alio portretas
kubiliau ? ar girdi ? kas cia per bl...ts....va ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių