Jaunų šeimų būsto programai regionuose – 10 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Jaunų šeimų būsto programai regionuose 2019 metais planuojama skirti 10 mln. eurų. Šios lėšos numatytos kitų metų biudžeto projekte, kuriam pritarė Vyriausybė. Valstybės biudžeto projektui dar turi pritarti Seimas.

Šiems metams valstybės subsidijoms jaunų šeimų būstui skirta 4 mln. eurų.

„Jaunos šeimos, kurių prašymai paskatai gauti šiais metais bus netenkinami, nes išnaudotos visos tam skirtos lėšos, yra įrašomos į sąrašą finansinei paskatai gauti kitais metais. Kadangi ši programa yra patvirtinta iki 2021 metų, šeimos ir toliau gali teikti prašymus“, - sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Svarbu pabrėžti, kad valstybės subsidija pirmam būstui regione įsigyti ar statyti galima pasinaudoti sudarius sutartį su kredito įstaiga (banku, kredito unija). Tačiau kredito įstaigos savarankiškai sprendžia dėl kredito suteikimo jaunai šeimai pagal Lietuvos banko patvirtinus Atsakingo skolinimo nuostatus.

Naujausi duomenys

Spalio 17 dienos duomenimis, iš viso buvo pateikti 2163 prašymai subsidijai pirmajam būstui regione gauti. Iš jų priimti 694 prašymai, atmesti – 1169, apdorojama – 16.

Daugiausia prašymų pateikė šeimos su vienu vaiku – 47 proc. Jaunos šeimos su dviem vaikais pateikė 27 proc. prašymų, šeimos be vaikų – 22 proc., o gausios šeimos su trimis ir daugiau vaikų – 4 proc. visų prašymų.

Kauno rajone pateikti 272 prašymai, Klaipėdos rajone – 196, Vilniaus rajone – 188, Panevėžio mieste – 125. Likę 1382 prašymai – kitose savivaldybėse.

Sąlygos valstybės paskatai gauti

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kad pretenduoti į finansinę paskatą gali jaunos šeimos, kuriose abu sutuoktiniai arba vienas vaikus auginantis tėvas ar mama nėra vyresni nei 35 metų. Jaunos šeimos nariai turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje arba įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių žmonių apskaitą ir iki kreipimosi dienos neturėjo bei kreipimosi ir pažymos išdavimo metu nė vienas jaunos šeimos narys neturi Lietuvoje ir užsienio valstybėje nuosavybės teise registruoto būsto.

Finansinė paskata teikiama jaunoms šeimoms pirmajam būstui pirkti ar statyti. Būsto kredito suma, pagal kurią apskaičiuojama jaunai šeimai suteikiama subsidija, negali būti didesnė kaip 87 tūkst. eurų. Sklypo įsigijimui, kuriame jauna šeima planuoja statyti būstą, gali būti skiriama ne daugiau kaip 15 proc. būsto kredito sumos.

Jeigu priimamas teigiamas sprendimas skirti subsidiją, jauna šeima turi kreiptis į kredito įstaigą (banką ar kredito uniją) ir per 2 mėnesius sudaryti būsto kreditavimo sutartį.

Jeigu nutiktų taip, kad prašymas skirti subsidiją netenkinamas dėl to, kad tais metais buvo išnaudotos visos šiam tikslui skirtos lėšos, šeima įrašoma į sąrašą finansinei paskatai gauti kitais kalendoriniais metais. Tuo atveju jauna šeima turėtų atnaujinti savo prašymo duomenis iki kitų metų sausio 15 dienos. Neatnaujinus duomenų, šeima gali būti išbraukta iš finansinės paskatos laukiančių jaunų šeimų sąrašo.

Labai svarbu pabrėžti, kad kai šeima finansinės paskatos dėl lėšų trūkumo turi palaukti iki kitų metų ir sutuoktiniai per tą laiką tampa vyresni nei leidžia įstatymas, vis tiek laikoma, jog jie atitinka kriterijus.

Planuojami pakeitimai nuo 2019 metų sausio 1 dienos

Kitais metais planuojama numatyti, kad teikdama prašymą dėl namo statybos regione jauna šeima kartu su kitais numatytais dokumentais turės pateikti statybos leidimą.

2 mėnesių terminą, skirtą deryboms su kredito davėju bei kredito sutarties pasirašymui, planuojama pratęsti iki 3 mėnesių.

Prie suformuotos pažymos apie subsidiją jaunai šeimai bus pridedama atmintinė, nurodanti dokumentus, kurių reikia kreipiantis į kredito įstaigą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių