Jau nuo ketvirtadienio – kur kas pigesnis ryšys ES

Trijų Baltijos šalių mobiliojo ryšio rinkos ir vartojimo įpročiai yra palyginti panašūs, atskirose šalyse veikia tų pačių savininkų valdomos mobiliojo ryšio bendrovės, tačiau tai, kaip kiekviena šalis pasitinka visoje Europos Sąjungoje nuo ketvirtadienio įsigaliojantį naują tarptinklinio ryšio reguliavimą, skiriasi.

Lietuvoje ir Estijoje vietos reguliuotojai patenkino mobiliojo ryšio operatorių prašymus nuo birželio 15 dienos taikyti papildomus mažmeninius tarptinklinio ryšio mokesčius. Tokia išlyga leistina Europos Komisijos (EK), kadangi Baltijos šalių vartotojai mobiliojo ryšio paslaugomis užsienyje naudojasi daugiau, nei čia atvykę kitų Europos Sąjungos (ES) šalių piliečiai. Dėl tokio netolygaus vartojimo Vidurio ir Rytų Europos bei Skandinavijos šalių operatoriai, tikėtina, patirs nuostolių.

Tuo metu Latvijoje veikiančios mobiliojo ryšio bendrovės kilstelėjo siūlomų paslaugų planų kainas, tad tikėtini nuostoliai krenta ne tik ant užsienyje keliaujančių klientų, bet ir tik vidaus rinkoje esančių vartotojų pečių.

Bet kuriuo atveju, nuo ketvirtadienio įsigaliojantis naujasis tarptinklinio ryšio reguliavimas (angl. „Roam like at home“) gerokai atpigins mobiliojo ryšio paslaugas užsienyje, o klientų viliojimui skirti pakoreguoti tarifų planai gali reikšti didesnę konkurenciją.

Lietuviams leistai taikyti priemoką

Naujasis reguliavimas numato, kad paslaugų kaina kitoje ES šalyje turi būti tokia pati, kaip ir namų rinkoje, tačiau Lietuvos mobiliojo ryšio rinkos reguliuotojas šalyje veikiantiems operatoriams leido taikyti papildomą mokestį.

Vasario pradžioje ES nustatė kainas, kurias mobiliojo ryšio operatoriai nuo birželio vidurio taikys vieni kitiems, kai jų klientai naudosis kito ES ryšio operatoriaus tinklu. Sutarta, kad didmeninė kaina už minutę pokalbio negalės būti didesnė nei 3,2 cento, už SMS žinutę - 1 centas, o už 1 gigabaitą interneto duomenų - 7,7 euro. Pastaroji kaina iki 2022 metų palaipsniui turėtų sumažėti iki 2,5 euro. Visos kainos yra pateiktos be PVM.

Lietuvos Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) gegužę leido bendrovėms „Tele2“, „Telia Lietuva“ ir „Bitė Lietuva“ taikyti papildomus mažmeninių paslaugų mokesčius, kurie turėtų sumažinti operatorių nuostolius, kuomet bendrovių klientai naudojasi mobiliojo ryšio paslaugomis užsienyje. Nuostoliai, anot bendrovių, susidarys dėl to, kad Lietuvoje ir kitose regiono valstybėse mažmeninės paslaugų kainos yra mažesnės nei ES nustatytos didmeninės kainos.

RRT sprendimu, „Bitė Lietuva“ išeinantiems skambučiams užsienyje galės taikyti papildomą 1,16 cento, „Tele2“ - 1,32 cento, o „Telia Lietuva“ - 1,74 cento už minutę priemoką. Įeinantiems skambučiams „Bitė Lietuva“ papildomų priemokų taikyti negalės, o „Tele2“ ir „Telia Lietuvai“ leista kilstelėti mokesčius atitinkamai 1,03 cento ir 0,94 cento už minutę. Trumposioms SMS žinutėms papildomos priemokos nenustatytos.

Kadangi pastaruoju metu išpopuliarėjo neribotų paslaugų planai, leidžiantys neribotus pokalbius bei SMS žinutes, pagrindine operatorių konkuravimo priemone tapo mobiliojo interneto duomenys. Būtent dėl duomenų perdavimo įkainių ir vyko didžiausia diskusija.

Didžiausią papildomą priemoką - 5,32 euro už gigabaitą - RRT leido taikyti „Bitė Lietuvai“. „Telia Lietuva“ savo klientų užsienyje išnaudotus mobiliojo interneto duomenis galės papildomai apmokestinti 4,3 euro už gigabaitą, o „Tele2“ - 2,46 euro už gigabaitą. Tai reiškia, kad priklausomai nuo klientų vartojimo, daugiausiai nuostolių dėl užsienyje išnaudotų megabaitų turėtų patirti „Tele2“.

Nepaisant papildomų priemokų, naujasis reguliavimas reiškia, kad paslaugų kainos visoje Europoje gerokai mažėja, nes iki birželio 15 dienos operatoriams visoje ES buvo leidžiama taikyti papildomą 51,2 euro už gigabaitą priemoką duomenų perdavimui, 5 centų už minutę priemoką skambučiams ir 2 centrų priemoką už kiekvieną SMS žinutę.

Estijoje operatoriams leista sumažinti nuostolius

Estijos techninio reguliavimo tarnyba šalyje veikiantiems mobiliojo ryšio operatoriams - „Telia Eesti“, „Elisa Eesti“ ir „Tele2 Eesti“ - taip pat leido nuo birželio 15 dienos taikyti papildomus mokesčius tarptinklinio ryšio paslaugoms. Tarnybos Elektroninių ryšių rinkos departamento direktoriaus pavaduotojas Peeteris (Peteris) Lutsoja BNS teigė, kad toks sprendimas priimtas atsižvelgus į skirtingas didmeninių ir mažmeninių paslaugų kainas.

„Pagrindinė priežastis, dėl ko buvo leista taikyti papildomus tarptinklinio ryšio mokesčius, yra operatorių patiriami nuostoliai dėl skirtingų didmeninių ir mažmeninių tarptinklinio ryšio paslaugų kainų. Visų trijų operatorių didmeninė duomenų perdavimo kaina yra vidutiniškai 5 kartus didesnė nei mažmeninės kainos, o didmeninė skambučių užsienyje kaina - apie dukart didesnė nei vietoje taikoma mažmeninė kaina“, - BNS sakė P.Lutsoja.

Anot jo, Estijos reguliuotojas, skirtingai nei RRT, operatoriams nenustatė konkrečių papildomų mokesčių dydžių, tačiau bendra priemokų suma negali viršyti patiriamų nuostolių.

P.Lutsoja teigė, kad prieš artėjantį naują reguliavimą operatoriai savo klientams pasiūlė naujus planus, pritaikytus keliaujantiems užsienyje. Anot jo, nuo birželio 15 dienos tokius planus savo klientams siūlo „Telia Eesti“ ir „Elisa Eesti“. Minėtos bendrovės esamų vidaus vartojimui skirtų paslaugų paketų įkainių keisti neketina.

Tuo tarpu Estijos „Tele2“ klientai, kurie retai keliauja užsienyje (senyvo amžiaus žmonės, ar namų interneto paslaugas turintys klientai), turės mokėti daugiau. P.Lutsojos teigimu, „Tele2 Eesti“ nuo šių metų birželio vietos paslaugų planų kainas kilstelėjo 1-2 eurais per mėnesį, tačiau kai kurių planų kainos buvo sumažintos (daugiausiai 13 eurų), o kitos išliko nepakitusios. Estijos reguliuotojo atstovas taip pat pažymėjo, kad vietinės kainos buvo padidintos ne tik dėl naujo ES reguliavimo, bet kai kuriuose planuose buvo padidintas leidžiamų išnaudoti mobiliojo ryšio paslaugų kiekis.

Estijos techninio reguliavimo tarnybos duomenimis, pagal turimą klientų skaičių didžiausią rinkos dalį užima „Telia Eesti“ (40 proc.), po jos seka „Elisa Eesti“ (33 proc.) ir „Tele2 Eesti“ (27 proc.).


Šiame straipsnyje: tarptinklinis ryšyskainosES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių