Jau kitąmet atpigs skambučiai į ES šalis

Europos Parlamentas (EP) trečiadienį patvirtino atnaujintas telekomunikacijų taisykles, pagal kurias skambučiai į kitas ES šalis atpigs jau kitąmet. Be to, valstybės įpareigotos sparčiau diegti 5G tinklą bei sukurti gyventojų įspėjimo sistemą.

Pagal naująsias taisykles nuo 2019-ųjų gegužės 15 dienos skambučio į kitą ES valstybę minutė negalės kainuoti daugiau kaip 19 euro centų (be PVM), o trumpoji žinutė - 6 euro centų (be PVM), nurodoma EP Informacijos biuro Lietuvoje pranešime.

Patvirtintoje direktyvoje numatyta labiau ginti išmaniųjų telefonų savininkų, taip pat internetinių programų, tokių kaip „Skype“ ar „WhatsApp“, vartotojų teises. Didinami įrenginių saugumo reikalavimai, taip pat numatyta griežtesnė duomenų apsauga ir prievolė juos šifruoti.

Įsigaliojus naujoms taisyklėms, ryšių operatoriai privalės bent mėnesį nuo sutarties su klientu pabaigos išsaugoti jo buvusį numerį. Savo ruožtu vartotojai įgis teisę susigrąžinti pinigus už nepanaudotą išankstinio apmokėjimo kortelių kreditą, taip pat gauti kompensaciją, jei numerio perkėlimas į kitą tinklą užtruktų ilgiau nei vieną darbo dieną.

Valstybės taip pat privalės paskatinti perėjimą prie plačiajuosčio 5G tinklo bei iki 2020-ųjų užtikrinti tam palankią infrastruktūrą. EP siekia, kad 5G tinklas iki 2020 metų veiktų bent viename dideliame mieste kiekvienoje ES valstybėje.

Įvykus didelio masto nelaimei ar kilus rimtam pavojui, ES valstybės privalės apie tai įspėti gyventojus SMS žinute arba per mobiliąją programėlę. Valstybės turės įdiegti šią sistemą per trejus su puse metų.

„Telekomunikacijų bendrovės turės daugiau aiškumo ir nuspėjamumo, o labiau nuspėjama investicijų aplinka yra esminė sąlyga 5G komunikacijos plėtojimui“, - pažymėjo EP pranešėja Pilar de Castillo Vera (Europos liaudies frakcija, Ispanija).

Už šį teisės aktą balsavo 584 EP nariai, prieš buvo 42, o susilaikė 50. Dėl jo jau sutarta su Europos Taryba, todėl jis įsigalios artimiausiu metu, o valstybės turės dvejus metus pokyčiams įgyvendinti. Pokalbių ir žinučių kainų ribos įsigalios nuo kitų metų gegužės 15-osios.


Šiame straipsnyje: ES šalysskambučiaiatpigimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

To kalafijorui

To kalafijorui portretas
Kitose ES valstybese nera jokiu Romingu mokesciu, tad jei tau netinka, kad gina tavo teises ir taupo tavo pinigus, tai atsisakyk tokiu lengvatu ir mokek savo noru po eura uz minute kalafijore...

...

... portretas
Tai gal ir kalafiorų kainos bus pradėtos reguliuot? :s :/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių