J. Neverovičius: dujas iš SGD terminalo pirks valstybė

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius teigia, kad atsisakius vadinamosios 25 proc. taisyklės, bendrovės „Klaipėdos nafta“ įgyvendinamas suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo projektas bus komerciškai naudingas, nes jo veiklai būtiną dujų kiekį užsakys valstybė. Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad schema keičiama, nes manoma, jog Europos Komisijos sprendimas dėl 25 proc. taisyklės gali būti nepalankus Lietuvai.

„Sprendimo esmė tokia, kad valstybė šiaip ar taip moka pinigus šilumos tiekėjams, “Lietuvos energijai„, remiame elektros gamybą, išleidžiame tuos pinigus būtent dujoms pirkti, ir tokiu būdu per mūsų sprendimą tie užsakymai bus nukreipti į terminalą. Ir dujos bus perkamos būtent iš terminalo, užtikrinant tą minimalų kiekį, kad komerciškai veiktų tas projektas“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė J. Neverovičius.

Pasak jo, šilumos ūkyje naudojamų dujų kiekio pakanka, kad SGD terminalas atsipirktų.

„Reikalingas tam tikras minimalus kiekis, kurį būtent tas šilumos ūkio ir “Lietuvos energijos„ poreikis pilnai patenkina tam, kad komerciškai šitas projektas pilnai veiktų“, - sakė ministras.

Pasak jo, šis sprendimas tikrai nesužlugdys terminalo veiklos bei sumažins neatitikimą tarp Lietuvos ir Europos Sąjungos įstatymų.

„Ne, tikrai nesužlugdys, mes radom sprendimą, kuris užtikrins projekto modelį, struktūrą ir eliminuojame, bent jau sumažiname riziką dėl mūsų įstatymo neatitikimo Europos Sąjungos reikalavimams“, - tvirtino J. Neverovičius.

Premjeras A. Butkevičius teigė, kad spendimas priimtas, numanant, jog Europos Komisijos sprendimas dėl 25 proc. taisyklės gali būti nepalankus Lietuvai.

„Čia ne Energetikos ministerijos noras, o dėl to, kad yra kreipimasis į Europos Komisiją, ir Europos Komisija jau svarsto šitą klausimą. Energetikos ministerija palaiko ryšius su Europos Komisija ir maždaug jaučia, kokie gali būti sprendimai, tai kad nelauktume tos dienos, yra paruoštas mechanizmas, kuris nesustabdytų to objekto finansavimo“, - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Tuo metu SGD terminalo projektą įgyvendinanti „Klaipėdos nafta“ teigia, jog siūlomi pokyčiai neturės įtakos projektui.

„Abu terminalo veiklos modeliai užtikrintų sklandų suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo veiklos darbą“, - BNS sakė „Klaipėdos naftos“ komunikacijos vadovė Indrė Milinienė.

Energetikos ministerija pasiūlė naują schemą, kuri įpareigos visus reguliuojamus elektros ir šilumos gamintojus pirkti dujas per valstybės paskirtą tiekėją, o šis iš SGD terminalo turės nupirkti 540 mln. kubų per metus - pirmaisiais metais tai sudarytų pusę terminalo pajėgumo.

Dabartinė 25 proc. taisyklė numato, kad visi didieji dujų vartotojai nuo 2015 metų privalėtų ketvirtadalį jiems būtinų dujų pirkti iš suskystintų gamtinių dujų terminalo (SGD). Tiek pat dujų jie turėtų pirkti ir iš Rusijos koncerno „Gazprom“, kuris jas tiekia vamzdynu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

RM

RM portretas
Galvok ivanai...

gebelsas

gebelsas portretas
būt gerai kad Ruisjai jas pigiai parduotų....

ha

ha portretas
ir vėl prasideda, tai kodėl dujas perka terminalas o ne valstybė? terminalas lups kiek norės o valstybė ty žmonės bus priversti permokėti, ot sukasi biznis prieš akis ir vadovybė tam pritaria, nes nubyrės ir jiems.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių