J. Milius: reikia bendros strategijos, mokslinių tyrimų ir reagavimo būrio

  • Teksto dydis:

Reikia bendros strategijos, mokslinių tyrimų ir reagavimo būrio

Keturių šalių žemės ūkio ministrai ir veterinarijos tarnybų vadovai trečiadienį Vilniuje tarsis, kaip užkirti kelią afrikinio kiaulių maro plitimui. Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius teigia, kad Baltijos šalims ir Lenkijai reikia bendros veiksmų programos, mokslinių tyrimų bei vakcinos, taip pat - specialaus reagavimo būrio.

Pasak jo, bus tariamasi ir dėl to, kad Europos Komisija (EK) labiau finansiškai remtų šalių veiksmus.

„Tai yra labai svarbu - visoms šalims reikia turėti bendrą programą ir veikti sutartinai. Turime siekti moksliškai ištirti šį užkratą, jo plitimą, atsparumą ir galbūt specialiame centre kurti vakciną nuo jo. Užkratas „Idavang“ komplekse parodė, kad viską darome savo jėgomis, specialistai kontroliuoja, prižiūri veiksmus vietoje. Tačiau žinant, kad kova su šia liga yra ne vienų metų darbas, reikia turėti regiono komandą, kuri gebėtų operatyviai dirbti visais lygiais“, - BNS sakė J.Milius.

Jo nuomone, iš EK tikimasi ir didesnės finansinės pagalbos.

„Dabar Europos Komisija kai kurias išlaidas kompensuoja palyginti silpnai - keliasdešimčia procentų. Reikėtų šimtaprocentinio kompensavimo, nes mes ir esame ta buferinė zona, kuri saugo Europą nuo afrikinio kiaulių maro plitimo“, - BNS sakė J.Milius.

Jis sakė, kad galima finansinė EK pagalba nėra įvertinta, dėl prašomos pagalbos ir veiksmų pirmiausiai turi sutarti Lietuvos, Latvijos, Estijos bei Lenkijos žemės ūkio ministrai.
Lietuvos „Idavang“ fermoje Ignalinos rajone maras aptiktas liepos 24 dieną, jo židinių taip pat aptikta Latvijoje ir Lenkijoje.

Į Vilnių atvyksta Baltarusijos veterinarijos tarnybos vadovas

Vilnius, liepos 29 d. (BNS). Lietuvoje plintant afrikiniam kiaulių marui, trečiadienį į Vilnių atvyksta Baltarusijos veterinarijos tarnybos vadovas Jurijus Pivovarčikas. Jis dalyvaus konsultacijose su Europos Komisijos (EK) ir Lietuvos atstovais, kurie yra susirūpinę maro židiniu kiaulių fermoje Ignalinos rajone.

„Galiausiai pavyko suderinti šį vizitą, Baltarusijos veterinarijos vadovas trečiadienį atvyks į Vilnių. Bus aptariama, kokia situacija yra Baltarusijoje, kaip ji valdoma, kuo galime padėti“, - BNS sakė Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Su J.Pivovarčiku susitiks EK Sveikatos ir vartotojų apsaugos direktorato (SANCO) atstovai.

Iš Baltarusijos veterinarų vadovo tikimasi išgirsti daugiau informacijos, kaip šaliai sekasi suvaldyti pavojingą užkratą, nes Baltarusija daug informacijos apie tai neteikia.

Vilniuje trečiadienį susitinka trijų Baltijos šalių bei Lenkijos žemės ūkio ministrai bei veterinarijos tarnybų vadovai.

Pasak J.Miliaus, kita EK ekspertų grupė trečiadienį atvyksta susipažinti su Lietuvos nuveiktais darbais, likviduojant užkrato židinį „Idavang“ Rupinskų komplekse.

Afrikinis kiaulių maras pirmą kartą Lietuvoje užfiksuotas šiemet sausio pradžioje, kuomet buvo ištirti netoli sienos su Baltarusija kritę šernai. Liepos 24 dieną maras diagnozuotas gerai saugotoje „Idavang“ fermoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių