J. Milius: pajamų ir turto deklaracijas pildydavau labai neatsakingai

  • Teksto dydis:

Piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu įtariamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius pripažįsta, jog anksčiau savo pajamų ir turto deklaracijas pildė „labai neatsakingai“, buvo patikėjęs tai daryti sekretorei ir sutuoktinei. Dėl to yra sulaukęs ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) tyrimo, nes buvo nedeklaravęs dalies savo pajamų, kurias yra gavęs kaip Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertas.

J.Miliaus turto deklaracija viešoje VMI duomenų bazėje paskelbta vėliau nei kitų - penktadienį, kaip aiškino VMI - dėl techninių nesklandumų. Pagal pateiktus naujausius Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo duomenis matyti, kad ankstesnių metų turtas patikslinus deklaracijas gerokai aptirpo.

Po apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje ketvirtadienį J.Milius žurnalistams teigė, jog jo deklaracijos „nesikeičia jau 7 metai“, apie turtą nieko nežinąs, nes viską pildo žmona. Kalbinamas penktadienį BNS J.Milius aiškino, jog po atliktų VMI patikrinimų situacija pasikeitusi - deklaracijas dabar pildantis „labai atsakingai“.

J.Milius užpernai nurodė neturėjęs turto

VMI po BNS kreipimosi penktadienį paskelbė naujausias Maisto ir veterinarijos vadovo deklaracijas. Tiesa, išsamus yra tik 2015-ųjų metų turto ir santaupų sąrašas, tuo metu 2014-aisiais J.Milius nurodė nebeturėjęs jokio turto, tik kažkam paskolinęs 30 tūkst. litų (8,7 tūkst. eurų). Jo žmona 2014-aisiais nurodo turėjusi turto už 82 tūkst. eurų, taigi, bendras šeimos deklaruotas turtas, įskaitant paskolintus pinigus, užpernai siekė beveik 91 tūkst. eurų.

Tuo metu 2015-aisiais, atsižvelgiant į VMI pateiktus duomenis, turtas ir santaupos siekė 216 tūkst. eurų, taigi, per metus išaugo 125 tūkst. eurų.

Iš pernai turėto turto 52,5 tūkst. eurų sudarė bendras veterinarijos tarnybos direktoriaus ir sutuoktinės nekilnojamasis turtas bei dar beveik 16 tūkst. eurų - žemės sklypai (paties J.Miliaus nekilnojamasis turtas ir žemė atitinkamai siekė 32 ir beveik 9 tūkst. eurų). Šeima turėjo 79 tūkst. eurų santaupų (48 tūkst. - J.Milius), automobiliai įvertinti dar beveik 66 tūkst. eurų (40,5 tūkst. eurų - J.Miliaus).

VMI atstovas spaudai Darius Buta BNS nurodė, kad J.Miliaus viešinamoje deklaracijoje iš inspekcijos pusės klaidų nėra, nes būtent tokius duomenis pateikė pats J.Milius, pernai rugpjūčio pabaigoje inspektorių raginimu patikslinęs deklaraciją.

„Valstybinė mokesčių inspekcija skelbia tik tuos duomenis, kuriuos pateikia mokesčių mokėtojas. Už duomenų nepateikimą arba klaidingų duomenų pateikimą gresia įspėjimas arba bauda iki 144 eurų“, - sakė D.Buta.

Vis dėlto lyginant J.Miliaus ir sutuoktinės 2013-ųjų ir 2015-ųjų deklaracijų duomenis, pasikeitimas nėra toks didelis: 2013 metais bendras turtas buvo 185 tūkst. eurų, taigi, per dvejus metus išaugo 31 tūkst. eurų. Nekilnojamojo turto ir žemės, taip pat automobilių vertė nekito, tuo metu šeimos santaupos nuo 2013-aisiais turėtų 48 tūkst. eurų (27 tūkst. eurų - J.Miliaus) padidėjo iki 79 tūkst. 2015-aisiais.

Pasaulio sveikatos organizacijos eksperto uždarbis - tūkstantis eurų už dieną

Atsižvelgiant į VMI pateikiamus duomenis, per dvejus metus Maisto ir veterinarijos vadovo tarnybos santaupos išaugo apie 30 tūkst. eurų. J.Milius sako, kad tai lėmė jo papildomas, kaip Pasaulio sveikatos organizacijos eksperto uždarbis, taip pat pajamos pardavus medieną iš senelio paveldėtame miške.

„Tai, kiek žinau, pardaviau senelio mišką, turiu 25 hektarus miško. Ten nemaža suma - apie 20 su viršumi ar 30 tūkst. eurų (...), pjovėme tą mišką ir aš pardaviau“, - BNS pirmadienį praturtėjimą aiškino J.Milius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad pastarąjį pusmetį gauna didesnį atlyginimą - apie 2,7 tūkst. eurų, neatskaičiavus mokesčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gudrumas

Gudrumas portretas
Tai ne vaikiškas kalbėjimas, tai gudraus lapino taktika.Tuo metu kai deklaracijos yra skelbiamos ir jomis pradeda domėtis visuomenė - jis "vargšas". Po to po kurio laiko patikslina deklaraciją ir toliau gyvena ramiai.

taip

taip portretas
jei taip rašo, neturi teisės eiti atsakingų pareigų.Kažkoks vaikiškas kalbėjimas.Tik kažin ar taip yra iš tiesų, nes žurnalistai labai dažnai pakreipia taip, kaip nori...

keista

keista portretas
Toks pasiteisinimas vertas premijos. Jei deklaracijos pildomos neatsakingai, tai galima įtarti, kad ir pareigos einamos neatsakingai. Beje, dauguma politikų ir valdininkų apskritai nepildo deklaracijų, prieš rinkimus reikėtų viešinti jų pavardes, kad rinkėjai žinotų už ką nebalsuoti.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių