Įvykus avarijai kiaulių komplekse į upę išsiliejo srutos

Danų bendrovės „Saerimner“ valdomame kiaulių komplekse Jusevičiuose Kalvarijos savivaldybėje įvykus avarijai trečiadienį paryčiais į aplinką išsiliejo srutos.

Kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios“, Kirsnos upe plaukiančius teršalus rytą pamatė ir didžiulį dvoką pajuto kelininkai, tvarkantys naujai statomo tilto prieigas. Apie ekologinę nelaimę jie suskubo pranešti aplinkosaugininkams.

„Mus pirmieji informavo būtent kelininkai, o ne patys kiaulių augintojai“, - dienraščiui teigė Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Gintautas Česaitis.

Aplinkosaugininkai suspėjo paimti mėginius, tyrimų rezultatų kol kas laukiama. „Organinei taršai nustatyti reikia septynių parų. Tačiau jau ir taip buvo matyti, kad upe plaukia teršalai. Laimė, uždususių žuvų ar kitokių akivaizdžių pasekmių gyvūnijai ir augalijai kol kas nepastebėjome. Jei tai būtų atsitikę vasarą, nelaimė būrų buvusi didžiulė. O dabar vandens kiekis upėje didelis, be to, vanduo labai šaltas“, - sakė G.Česaitis.

Kiek bendrovei už neteisėtai į upę išleistus teršalus reikės sumokėti, aplinkosaugininko teigimu, kol kas dar nesuskaičiuota, nes pirmiausia bus ištirta teršalų sudėtis - kiek juose yra organinių junginių, azoto, fosforo bei kitokių medžiagų, nuo to ir priklausys žalos dydis.Iš kiaules auginančios bendrovės srutų trasos teršalai ištekėjo už kiek daugiau nei penkių kilometrų, nei jie buvo pastebėti Kirsnos upėje.

Kaip dienraščiui teigė bendrovės „Saerimner“ atstovė Lina Mockutė, balandžio 18-osios naktį, apie 2 valandą, ties Kirsnos upe, užpildant spaudiminę srutų trasą įtrūko aliuminė jungtis. Srutų laistymo kombainui užfiksavus trasos gedimą, pildymas srutomis buvo nutrauktas.Avarija nutiko vos už 5-8 metrų nuo Kirsnos upės, todėl manoma, kad visi teršalai išsiliejo tiesiai į Kirsną.

„Iškart, prasidėjus darbo dienai, maždaug 8 valandą ryto, apie įvykusią gamybinę avariją buvo informuotas įmonės atsakingas aplinkosaugos specialistas. Apžiūrėjęs įvykio vietą, apie avariją jis pranešė Kalvarijos aplinkos apsaugos agentūrai“, - tvirtino L.Mockutė.„Lietuvos žinios“ skelbia, kad į aplinką galėjo patekti apie 10 tonų srutų, tačiau kiek tiksliai, paaiškės tik atlikus papildomus skaičiavimus, o tai gali užtrukti apie savaitę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
pigiausias budas atsikratyti srutu net sumokejus baudas

as

as portretas
Kam srutos vezt.iei ispilt gali.

misa kaluginas

misa kaluginas portretas
nu,ir kas???tai gi ne chemija.o tik SRUTOS!!!galima tipo i purvo(srutu)vonias lysti,sveika...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių