Istorinės priežastys trukdo susitarti dėl bevizio režimo su Rusija

Vis dar nepasiektas istorinis Baltijos šalių ir Lenkijos susitaikymas su Rusija trukdo susitarti dėl bevizio režimo tarp Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos, pareiškė Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto (EESRK) pirmininkas Henri Malosse'as (Anri Malosas).

"Kai kurioms ES narėms - galit lengvai įsivaizduoti, apie kurias kalbu - stinga geros valios šiuo klausimu. Rusijos parlamentui taip pat tenka dalis atsakomybės", - sakė H.Malosse'as, atsakydamas į Rusijos naujienų agentūros "Interfax" klausimą, kodėl nėra pažangos sprendžiant bevizio režimo klausimą.

"Ar tik nėra pasipriešinimo, tam tikro antirusiško bruzdėjimo tarp Baltijos šalių ir Lenkijos politinio elito? Štai kodėl susitaikymo procesas tarp šių žmonių nebuvo sėkmingas", - pridūrė jis.

Susitaikymas tarp Vokietijos ir Prancūzijos įvyko prieš 50 metų, ir jo poveikis tų šalių ryšiams buvo itin teigiamas, pažymėjo H.Malosse'as.

"Susitaikymo procesas nieko nekainuoja, ir nėra jokių priežasčių Rusijai bijoti Lietuvos, Estijos bei Latvijos. Stenkitės, siekite susitaikymo. Pripažinkite Sovietų Sąjungos padarytas skriaudas, kadangi jos laikomos mūsų dienų Rusijos klaidomis", - ragino jis.

H.Malosse'as įsitikinęs, kad žengus šiuos žingsnius padėtis pasikeistų.

"Vizų problema visų pirma yra politinė problema. Techniniai klausimai čia yra antrojo plano", - sakė jis.

"Neišspręstos problemos dėl praeities lemia" antirusiškas nuotaikas tarp Baltijos šalių ir Lenkijos atstovų, aiškino H.Malosse'as.

"Galima sakyti - kol neišvalysite savo praeities puslapių, kol nepasieksite susitarimo dėl kiekvieno ginčijamo klausimo - nesusipratimai ir abipusis priešiškumas, deja, tęsis", - pažymėjo jis.

EESRK, įkurtas 1958 metais pagal Romos sutartį, yra ES konsultacinė institucija, atstovaujanti Europos pilietinei visuomenei. Šio komiteto pateiktas rekomendacijas privalo apsvarstyti ES struktūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių