Įspėja: ne visa plastikinė tara yra ilgalaikė

  • Teksto dydis:

Karštą vasaros dieną patariama gerti kuo daugiau vandens. Tačiau daugelio žmonių įprotį tą patį plastikinį buteliuką dar kartą pripildyti vandeniu derėtų užmiršti.

Specialistai įsitikinę, kad ištuštintas plastikinis gėrimo butelis turėtų keliauti į šiukšlių dėžę arba taromatą. Ne visa plastikinė tara yra ilgalaikė – ji žmogui gali sukelti įvairių sveikatos problemų.

„Tokio plastiko buteliukai yra skirti vienkartiniam naudojimui, kadangi antrą kartą naudojant, veikiant deguoniui, aukštai temperatūrai, saulės spinduliams, gali išsiskirti gana toksiškos cheminės medžiagos. Tai nėra ūminis apsinuodijimas, tai yra lėtinis apsinuodijimas, kuris turi trukti daugelį metų, kad pasireikštų klinikinė išraiška. Dažniausiai tai būna endokrininiai susirgimai, gali atsirasti vyrų nevaisingumas, taip pat skatina vaikų nutukimą ir yra taip pat duomenų, kad tai gali daryti įtaką ir kepenų vėžio atsiradimui“, – teigia VU ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovas prof. dr. Arvydas Ambrozaitis.

Perkantiems vandenį ir kitus gėrimus plastikiniuose buteliuose patariama pažiūrėti į jų dugną – čia žymimas iš rodyklių sudarytas trikampis su skaičiumi viduryje. Dažniausiai sutinkamas skaičius – vienetas. Tokia tara skirta naudoti tik kartą.

Daugiau – Gabrielės Kloniūnaitės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių