Įsivedusi eurą Latvija turi daugiau privalumų nei Lietuva?

  • Teksto dydis:

Finansų rinkos dalyviai įvertino euro įvedimą Latvijoje ir dabar šiai šaliai pasiryžę skolinti už istoriškai mažiausią kainą. Lietuva gi vertinama kaip rizikingesnė kaimynė ir jai nustatomos didesnės palūkanos, nors dar neseniai vertinimai buvo priešingi.

„Akivaizdu, kad kaimynai jau ilgokai gauna naudą iš euro įvedimo - rinkos dalyvių vertinimai sudaro prielaidas tarptautinėse rinkose pasiskolinti pigiau. Nors abiejų šalių ekonominiai rodikliai panašūs, tačiau Latvijos skolos vertybinių popierių eurais palūkanos jau nuo 2012 m. mažesnės nei Lietuvos", - sako Sigitas Šiaudinis, Lietuvos banko Ekonomikos departamento Ekonominių tyrimų skyriaus vyriausiasis ekonomistas.

Pasak jo, tokiems vertinimams įtakos turi ir tai, kad kaimyninė šalis dar 2012 m. apsisprendė dėl euro, vykdė įvedimo kriterijus ir galiausiai eurą įsivedė.

Lietuvos ir Latvijos 2018 m. išperkamų euroobligacijų palūkanos

Lietuvos euroobligacijų palūkanos yra maždaug 0,8 proc. punkto didesnės nei Latvijos, nors dar 2011 m. tendencija buvo priešinga.

2018 m. išperkamų Lietuvos euroobligacijų palūkanos praėjusios savaitės pabaigoje siekė 2,08 proc., o atitinkamų Latvijos skolos vertybinių popierių buvo 1,32 proc., t. y. 0,76 proc. punkto mažesnės.

Lietuvos banko kiekybinis euro įvedimo poveikio tyrimas parodė, kad maždaug tiek, kiek dabar skiriasi Lietuvos ir Latvijos euroobligacijų palūkanos, euro įvedimo metais sumažėtų vidutinės palūkanos už Lietuvos Respublikos Vyriausybės vertybinius popierius - iš viso 0,80 proc. punkto. Gyventojams ir verslui skolinimosi kaina būtų 0,49-0,56 proc. punkto mažesnė, nei neįvedus euro.

Mažesnės palūkanų normos vidutiniu laikotarpiu (2015-2022 m.) leistų sutaupyti iki 3,9 mlrd. Lt palūkanų išlaidų. Gyventojams ir verslui tektų didžioji šios naudos dalis (iki 2,3 mlrd. Lt), kitą dalį (iki 1,6 mlrd. Lt) dėl sumažėjusių skolos valdymo išlaidų sutaupytų valstybės biudžetas.

Kitas šalies kredito rizikos rodiklis - kredito įsipareigojimų neįvykdymo apsikeitimo sandorių indeksas (CDS) - rodo, kad finansų rinkos Lietuvą vertina kaip rizikingiausią iš Baltijos šalių. Lietuvos CDS praėjusią savaitę siekė 119,86, Latvijos - 114,01, Estijos - 62,34 (didesnis rodiklis rodo didesnę riziką).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvaite

Lietuvaite portretas
tada klausimas:jei taip gerai Latvijoj, kodel latviai vaziuoja i Lietuva maisto pirktis?

lietuvis

lietuvis  portretas
nu sveikinam kaimynus isivedus eura
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių