I.Šimonytė: yra mažiau šansų pabloginti šių metų prognozes

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad šių metų biudžetas surenkamas neblogai ir tikimybė pabloginti šių metų makroekonomines projekcijas - sumažėjusi.

„Pernai rudens pabaigoje buvo labai didelė tikimybė, kad šiemet reikės peržiūrėti makroekonomines projekcijas dar kartą, ir peržiūrėti jas “žemyn„. O tai reikštų, kad keičiasi biudžeto rodikliai ir vėl gali tekti grįžti prie to paties nemalonaus klausimo, ką gi daryti su vis didėjančia biudžeto skyle: dar labiau mažinti išlaidas ar didinti mokesčius. Šiandien galiu tvirtai pasakyti, kad tikimybė peržiūrėti rodiklius blogėjimo linkme šiemet gerokai mažesnė, nei atrodė 2011-ųjų pabaigoje“, - interviu žurnalui „Veidas“ sakė I.Šimonytė.

Jos teigimu, jeigu ateities biudžetai bus rengiami pagal teisės aktus, 2015 metais natūraliai bus prieita prie subalansuoto viešojo sektoriaus.

„Nacionalinis biudžetas būtų subalansuotas jau kitais metais, bet kadangi “Sodra„ dar porą metų bus deficitinė, tai iš esmės valstybės biudžetas turės turėti tokį perteklių, kuris kompensuotų “Sodros„ deficitą“, - sakė finansų ministrė.I.Šimonytės vertinimu, iš viso biudžeto sumažinimo per pastaruosius kelerius metus, kai deficitas sumažėjo keliolika milijardų litų, mokesčių didinimui teko maždaug viena penktoji dalis.

„Didžiąją dalį deficito mažinimo vis dėlto perkėlėme viešosioms išlaidoms. Ir žmonės tuo taip pat nėra patenkinti: kas gi džiaugiasi, kad švietimui, sveikatai, socialinei apsaugai skiriama mažiau lėšų? O jeigu 2013 metų biudžeto išlaidos nebus didinamos, tuomet galima nedidinti ir mokesčių. Bet tokių norų tikrai gali atsirasti, jei, tarkime, atėjusi kita Vyriausybė turės kitą požiūrį į prioritetus“, - sakė ministrė.Pasak jos, valstybės skolai 2013 metais reikės apie 2 mlrd. litų, o 2014-aisiais - gerokai mažiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių