I.Šimonytė: nemokame pirkti pagal įstatymus (papildyta 9.48)

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė mano, kad Lietuvai pristabdytas Europos Sąjungos finansinės paramos mokėjimas nereiškia, kad šalis negaus numatytų pinigų. Ji apgailestauja dėl to, kad kai kurie projektų vykdytojai vis dar nemoka pirkti pagal įstatymus.

„Tikrai taip negali atsitikti (kad pinigų susigrąžinti nepavyks - BNS), turint mintyje, kad tos ginčytinos sumos net nebuvo deklaruotos Europos Komisijai, todėl kad Finansų ministerija laikosi atsargios pozicijos, kai yra papildomų išsiaiškintinų dalykų - išleistos sumos į deklaraciją įtraukiamos tik tada, kai viskas iki galo išsiaiškinama. Todėl kalbėti apie kokius nors praradimus ar netekimus šiuo atveju nėra jokio pagrindo“, - interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė I.Šimonytė.

Anot jo, paprastai Lietuvai „kiša koją“ paprastesni dalykai - dalis projektų vykdytojų nemoka pirkti pagal įstatymus.

„Ne kiekvienas projektų vykdytojas nori tai pripažinti. Mūsų labai didelė problema yra ta, kad mes nemokame pirkti pagal įstatymus. Kartais pražiūrimi kažkokie dalykai, neįvykdomi kažkokie reikalavimai ir dėl to galima įtarti, kad yra ribojama konkurencija. Daugiausia priekaištų ir pastebėjimų, kurių turėjo Valstybės kontrolė, būtent buvo susiję su projektų vykdytojų vykdomais viešaisiais pirkimais. Yra toks įprotis galbūt visiškai žmogiškas - kaltinti veidrodį, kai vaizdas jame nelabai patinka. Bet manau, nėra lengva atlikti pirkimą laikantis visų taisyklių, tačiau tai nėra neįmanomos užduotys“, - kalbėjo ministrė.

I.Šimonytė paneigė gandus, kad dėl šio EK sprendimo dalis verslų jau merdi ar bankrutuoja - projektai, jos teigimu, toliau yra finansuojami.

„Nėra tokios situacijos, kuri turėtų kažkokį poveikį projektų vykdytojams, nes projektai ir toliau finansuojami, kaip ir buvo (...). Reikia suprasti, kad vykdant ES lėšomis finansuojamus projektus, jie yra finansuojami mūsų pinigais, tai yra mes avansuojame jų vykdymą ir toliau teikiame Europos Komisijai deklaraciją, prašydami išleistus pinigus susigrąžinti. Šiuo atveju yra lygiai tokia pati situacija - pateikta EK mokėjimo deklaracija, prašymas pinigus susigrąžinti ir turint omenyje, kad audito ataskaitoje už 2010 metus buvo tam tikrų Valstybės kontrolės pastebėjimų, EK tiesiog paprašė papildomų paaiškinimų dėl to“, - kalbėjo I.Šimonytė.

Ji tvirtino, kad Finansų minsiterija ir valstybės institucijos pakankamai intensyviai dirba, kad visa informacija, kurios prašė EK, būtų pateikta, ir tikimasi į visus EK klausimus atsakyti jau netrukus.

„Yra tam tikra problema Finansų minsiterijai, nes komplikuoja šiek tiek pinigų srautų vykdymą, ir problema institucijoms, nes jos turi padėti papildomų pastangų, tačiau manau, kad tai išsprendžiami dalykai“, - kalbėjo finansų ministrė.

EK vasarį pranešė, jog atidėjo svarstymą dėl pernai gruodį pateikto Lietuvos prašymo pervesti 163 mln. eurų (562,8 mln. litų) Europos regioninės plėtros ir Sanglaudos fondų projektams. EK teigimu, Lietuvoje galimų pažeidimų dalis yra per didelė. EK įvertino Valstybės kontrolės ataskaitą už 2010 metus, kurioje nustatyti galimi pažeidimai, išmokant 26 mln. litų paramos.

Finansų ministrės patarėja Rasa Jakilaitienė BNS sakė, kad Valstybės kontrolė patikrino 94 objektus ir rado įvairių neatitikimų, taikant Viešųjų pirkimų įstatymą. Kontrolierių išvada nėra vieša, nes jos kol kas nėra patvirtinusi Europos Komisija.

Pasak R.Jakilaitienės, išvadose kalbama apie Aplinkos, Socialinės apsaugos ir darbo, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo bei Ūkio ministerijų administruojamus projektus.
Europos Komisijos (EK) narys Algirdas Šemeta neseniai teigė, Europos Sąjungos lėšų mokėjimas Lietuvai, jei ši pašalins trūkumus, gali būti atnaujintas per du mėnesius arba greičiau.

Valstybės kontrolė galimus pažeidimus skiriant 26 mln. litų paramą nustatė, įvertinusi iš viso 2010 metais deklaruotos Lietuvoje išmokėtos 2,854 mlrd. litų paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ne

Ne portretas
nemokame,o nenorime ir nevykdome įstatymų.Įstatymų nevykdymas turi užsitraukti bausmę,bet kas nubaustas?

simonyte

simonyte portretas
tai atsistatydink jei nemoki

ROM

ROM portretas
Šimonyte , o kaip tie kvailučiai , nežinantys , kaip pirkti kaip įstatymus , oficialiais duomenimis kasmet po tų viešųjų pirkimų pasilieka savo kišenėse 5 milijardus litų ? O gal jie ne tokie ir kvailučiai ? O gal kažkas užmerkia akis į jų "kvailumą" ? O kokioje vietoje čia Finansų miniterija ? JI TIK TAM , KAD TAI POST FAKTUM PASKELBTŲ ? TAI KAM JŪS TEN SĖDITE IR VAIZDUOJATE LABIAUSIAI SĄŽININGUS ? Reikia ne skaičiuoti centus ar sukti galvas , kokį dar mokestį sugalvoti , o pažiūrėti , kokiais kanalais į sukčių kišenes nuteka milijardai . PER SUNKU ? NE JŪSŲ FUNKCIJOS ? Todėl ir sėdim baloje , kadangi FM dirba buchalterės su skaitytuvais .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių