I.Šimonytė: kapitalo didinimas neturėtų keisti bankų politikos

Lietuvos finansų ministrė Ingrida Šimonytė teigia, kad ES sprendimas dėl kapitalo didinimo Lietuvos bankams neturėtų daryti įtakos išduodant paskolas verslui ir gyventojams.

„Minėtuose dokumentuose numatyta,kad valstybinės priežiūros institucijos galės nustatyti ir griežtesnius reikalavimus, jei matys, kad ekonomikoje kaupiasi kažkokie burbulai, jei matys kažkokius disbalansus. Tai tada galės nustatyti ir griežtesnius reikalavimus negu minimalūs Bazelio reikalavimai“, - Lietuvos radijui kalbėjo I.Šimonytė.

ECOFIN taryboje antradienį buvo pasiektas dalies valstybių, tarp jų ir Lietuvos, reikalavimas, kad išlikus grėsmei šalys narės galėtų pareikalauti iš bankų akcininkų ir vadovų sukaupti didesnes kapitalo atsargas nei numato įstatymai.ES pirmininkaujanti valstybė dar turės pasiekti sutarimą su Europos Parlamentu.Naujų teisės aktų esmė yra įgyvendinti Bazelio komiteto reikalavimus, kad kilus finansų krizei bankai turėtų pakankamai kapitalo ir jų nereikėtų gelbėti mokesčių mokėtojų pinigais.

Jei su Europos Parlamentu bus sutarta dėl naujų teisės aktų, reglamentas turėtų įsigalioti kitąmet, o direktyva į valstybių teisę privalės būti perkelta iki 2019 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

saulius

saulius portretas
...Gerb. I. Šimonytė, savo gabumais galėtų ne tik šeimininkauti "valtelės" - Lietuva finansuose, bet ir stebėti kur link nešama ta valtelė pasaulio finansų okiane. O reikalui esant, stuktelti vyriausiajam valtelės vairininkui "vairujančiam" tame okiane Kubiliui į pašonę kad ji, valtelė, pagaliau pajudėtų nuo ...seklumos smėlio :), kuriame jau dvidešimt metų jokio vltelės judesio, tik, jau sutrešusių lentų (savasties) girgždesys ir lingavimas imituojantis plaukimą.. Kaip teigiamą pavizdį galėčiau paminėti Gerb. Prezidentės poelgį išperkant valstybės popierius.Jei perplauktų piliečių bei verslo kapitalas iš "vikingų" bankų į Lietuvos biudžiata už kokius 5-7 pr. metinių palūkanų, garantuoju jog skolintis iš pasaulio bankų tikrai nebereiktų, o palukanos, išmokomos valstybės savo piliečiams, liktų Lietuvoje. Taip mes sėkmingai ne tik gražintume jau turimas valstybės skolas, bet vis labiaiu ir labiau išsukdami valstybės vidaus apyvartą, ekonomiką imtume tiestis nuo kas kart ižuliau primetamos finansinės- ekonominės vergystės. Na, o jei "vikingai" Lietuvoje paskelbtų bankrotą, ne pro šal ir savo valstybinius bankus turėt, per juos cirkuliuotų ir išmokami atlyginimai ir visos kitos vidaus bei išorės finansų cirkuliacijos. Gal tuomet ne tik valstybės finansai Lietuvos "valtelėje", bet ir pati valtelė įgautu judėjimą ir pagreitį bei jai naudingą kursą pasaulio finansų okiane...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių