I.Šimonytė: EK sustabdė mokėjimus Lietuvai ir dėl politinių priežasčių

Europos Komisija sustabdė dalies Europos Sąjungos paramos mokėjimus Lietuvai ir dėl politinių priežasčių, teigia finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Anot jos, Europos Komisija pasinaudojo „nevisiškai“ aprašytomis procedūromis - taip ji bando išspręsti savo mokėjimo problemas ir šiek tiek atitolinti mokėjimus Lietuvai.

„Yra turbūt ir politinių priežasčių tai situacijai. Europos Komisija pasinaudojo nevisiškai procedūriškai aprašyta galimybe paprašyti daugiau informacijos. Aš turiu savo paaiškinimą, dėl kokios priežasties, be kita ko, taip galėjo atsitikti, todėl, kad pati esu neseniai asmeniškai gavusi trijų Europos Komisijos komisarų laišką, kuriame visų Europos Sąjungos narių, tarp jų ir Lietuvos - manyčiau, kad mūsų mažiausiai pagrįstai - prašoma nuosekliau teikti deklaracijas Europos Komisijai, prašant susigrąžinti lėšas“, - trečiadienį LTV laidoje „Teisė žinoti“ sakė I.Šimonytė.

„Kadangi praėjusių metų pabaigoje, taip paprastai kalbant, susigrūdo 40 proc. viso metinio biudžeto, prašant tas lėšas valstybės narėms susigrąžinti. Aš manau, kad visiškai natūralu, jog Europos Komisija tokiu atveju ėmėsi įvairių procedūrinių priemonių aiškintis su viena ir kita valstybe nare, ir tikrai nereikėtų sieti to su kažkokia Lietuvos unikalia situacija“, - kalbėjo ministrė.

Anot jos, to nereikėtų sieti su „Lietuvos tikrais ar tariamais skandalais“, nes tokių sustabdymo sprendimų susilaukė ne tik Lietuva, bet ir nemažai kitų ES valstybių narių. Ministrė pastebėjo, jog Socialinio fondo mokėjimai Lietuvai nėra sustabdyti.
Pasak I.Šimonytės, Europos Komisijos narys Januszas Lewandowskis pats viešai pripažino, jog buvo blogai suplanuotas lėšų poreikis, ir dabar trūkstamas paramos sumas šalims ES finansuoti iš šių metų biudžeto.

Tokia situacija, anot ministrės, sukuria problemą Finansų ministerijai, nes tapo sunku valdyti pinigų srautus. Pagal paramos schemą, Lietuva ir toliau turi pirmiausia savo lėšomis apmokėti projektus, ir tik vėliau gali prašyti kompensuoti EK visus mokėjimus.

„Tikrai nenorėčiau sumenkinti problemos - problema visų pirma yra Finansų ministerijai valdant pinigų srautus, bet tikrai nenorėčiau to ekstrapoliuoti iki kažkokios tokios situacijos, kad čia (Lietuvoje - BNS) visi nežino, ką daro ir nežinia kaip tuos ES pinigus įsisavina“, - sakė I.Šimonytė.

Ministrė kalbėjo, jog griežtai žiūrint tuos reglamentus apie atvejus, kai sustabdoma ES parama, klaidų lygis buvo gerokai mažesnis nei numato reglamentai (2 proc.).
Valstybės kontrolės ataskaitoje pradžioje klaidų lygis buvo 1,93 proc. visos paramos, o vėliau, pasak finasnų ministrės, jis dar labiau sumažėjo.

Europos Komisijai šių metų vasarį, nustačius pažeidimų Lietuvoje 2010 metais panaudojant maždaug 26 mln. litų iš 2,8 mlrd. litų paramos, Lietuvai EK laikinai sustabdė paramos Europos regioninės plėtros ir Sanglaudos fondų projektams išmokėjimą. Nebuvo apmokėtas paskutinis pernai gruodį pateiktas Lietuvos prašymas dėl 163 mln. eurų (562,8 mln. litų).

Europos Komisijai, pasak I.Šimonytės, jau pateikti visi paaiškinimai, ir maždaug per dvi savaites laukiama sprendimo dėl paramos atnaujinimo.


Šiame straipsnyje: ES paramaverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

kam

kam portretas
kam mums tokia valdzia?

cha

cha portretas
O kas tavęs klausia ?

Klausimas

Klausimas portretas
Gal Šimonytė pasakytų, kiek Lietuva sumokėjo ES per 2011 metus ir kiek gavo iš ES.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių