„Investuok Lietuvoje“ vadovas: Lietuvos pamatas – švietimo sistema (interviu)

  • Teksto dydis:

Kvalifikuotų informacinių technologijų (IT) specialistų, kuriuos Lietuva gali pasiūlyti čia ateinantiems pasauliniams technologijų gigantams, užteks dar bent 3-4 metus, tačiau dabar nepradėjus spręsti švietimo problemų ir trūkstant paklausių darbuotojų, Lietuvos konkurencinis pranašumas mažės, sako užsienio investicijas skatinančios agentūros „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas.

Kiek daugiau nei metus agentūrai vadovaujantis M.Katinas pripažįsta, kad spręsti opias švietimo sistemos problemas trūksta tiek politinės valios, tiek pačios akademinės bendruomenės noro keistis.

„Investuok Lietuvoje“ vadovas atsakė į BNS klausimus.

- Praėję metai agentūrai buvo rekordiniai. Kokį vertinimą sau skirtumėte, ar viską pavyko pasiekti, ką buvote užsibrėžęs, ateidamas vadovauti įstaigai?

Jeigu vertinti balu, tai turbūt kokiu aštuonetu įvertinčiau. Aš labiau džiaugiuosi komandos pasiekimais. Vadovas visada investuoja į tolį, o komanda sukuria rezultatus čia ir dabar. „Investuok Lietuvoje“ rezultatai tikrai yra labai geri, įstaiga tokių niekada neturėjo, tad būtų labai nihilistiška juos nuvertinti.

Tie rezultatai iš esmės yra ilgalaikė pasekmė to, kad agentūra ir Lietuva investavo, ieškojo būdų, kaip pritraukti investuotojus ir dabar mums sekasi, nes tas įdirbis ateina iš kelių metų perspektyvos, kai buvo kaupiama patirtis. Komanda stipri ir ta Lietuva dabar yra matoma kitu kampu užsienyje, ir susikūrę kelis klasterius, metus turime tą produktą, kurį siūlome, ir jis yra patrauklus.

Kai viskas prasidėjo, tie produktai dar nebuvo tokie išvystyti ir patrauklūs, ir investicijų pritraukimo procesas buvo sunkesnis.

- Dabar bendrauti su investuotojais yra lengviau, nes galite jiems pasiūlyti daugiau konkrečių dalykų?

Taip, šiuo metu Lietuvoje yra keli klasteriai: paslaugų centrų, technologinių verslų, kai nereikia įrodinėti, nes atvažiavusius investuotojus tiesiog supažindini su užsienio verslais, kurie patys pasakoja savo patirtį ir Lietuvos privalumus. Tų sektorių išvystymas ir branda padeda Lietuvai konkuruoti tarptautiniu mastu. Sunkiausia yra sukurti naują klasterį.

- Į ką šiemet ketina koncentruotis įstaiga, kokie bus jūsų pagrindiniai uždaviniai?

„Investuok Lietuvoje“ turi 3 pardavimų komandas: viena jų yra susijusi su paslaugų ekonomika, antroji - su technologijų verslais, o trečioji sritis yra gamyba. Lietuvoje iš tų trijų sektorių gamyba yra silpniausias vertės pasiūlymas. Mano noras yra sukurti proveržį gamybos srityje, nes pirmieji du sektoriai yra veikiantys, mes tikime, kad investuotojų į tas sritis Lietuvoje toliau pritrauksime, o gamyboje, jei nesukursime naujų instrumentų, nepralaušime to ledo, tai nebus taip lengva.

- Kalbant apie veikiančius klasterius, ar jie jau yra užpildyti, ar dar turime potencialo pritraukti didelių IT ar paslaugų sektoriaus įmonių?

Klasterių įsisotinimas yra dar labai jaunas. Turime keliolika ar keliasdešimt technologinių verslų, nors galėtume turėtų tūkstančius, kaip, pavyzdžiui, Izraelis.

- Lietuvoje jau yra investavusi ne viena pasaulinio lygio kompanija. Viena vertus, tai yra geras ženklas naujiems potencialiems investuotojams, bet ar žmogiškųjų išteklių prasme dar turime ką joms pasiūlyti?

Rezervų dar turime bent keletui metų. Technologiniuose versluose tie rezervai yra dideli, nes tai yra patys patraukliausi darbdaviai, jauni ir kvalifikuoti žmonės nori dirbti skaitmeninės ekonomikos srityje, ir jie greičiau išeitų iš didelių kompanijų ir mieliau pasirinktų mažas ir inovatyvias įmones. Paslaugų srityje ta branda yra didesnė, bet pagal paslaugų centruose dirbančių asmenų skaičių mes vis dar atsiliekame nuo regiono valstybių. Pavyzdžiui, Vilniuje tūkstančiui gyventojų tenka 50 paslaugų centruose dirbančių asmenų, o tuo metu Prahoje šis rodiklis yra dvigubai didesnis.

Didesnė problema galbūt būtų labai specializuotų žmonių buvimas rinkoje. Jei Lietuva gerai darytų namų darbus švietimo sistemoje, tai mes tikrai neturėtume jokių problemų, ir tas IT specialistų kiekis mūsų neerzintų. Šiandien mes matome, kad įtampėlė yra ir labai aktyviai skatiname universitetus ir įvairias institucijas atkreipti į tai dėmesį ir bandyti padidinti IT studentų skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas Br.

Kęstas Br. portretas
Lietuva yra ypatinga Europos šalis. Nedidelė Lietuvos gyventojų dalis gauna tiek pajamų iš turto, kad pagal pajamas, gaunamas iš turto ir padalintas iš viso Lietuvos gyventojų skaičiaus, esame Europos šalių sąrašo viršuje (2883 eurai Lietuvoje ir tik 841 euras Estijoje). Kodėl taip? Tie Lietuvos gyventojai, kurie užgrobė daugiausia sovietinio turto dalybų ir su tuo susijusio banditizmo laikais, sugebėjo sukaupti daug ir politinės valdžios. Todėl tos pajamos iš turto yra taip gerai apsaugomos ir tokios didelės, o pajamos iš darbo, ypač iš darbo, svarbaus tautos išlikimui, kaip mokytojų* ir mokslininkų**, yra mažiausios Europoje. Tikitės paveldėti ar iš ko nors atimti daug turto? Lietuva yra jūsų šalis. Nesitikite, bet, nepaisydami to, norite išauklėti ir išlavinti gerus vaikus, pasiremdami tik jūsų darbo pajamomis? Lietuva yra ne jums. Bet kur Europoje jums yra geriau. Daugiau kultūros, nes geresni mokslininkai ir mokytojai. Ir uždirbsite daugiau, (mokslas-studijos-ekonomika).
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių