Internete daugiau informacijos apie užsienyje dirbančius asmenis

Lietuvoje nuolat daugėja darbuotojų, kurie patys laikinai išvyksta dirbti į užsienį, arba juos padirbėti išsiunčia darbdavys. Visą informaciją apie tokių darbuotojų socialines garantijas nuo šiol bus galima rasti internete, informuoja „Sodra“.

Ši paslauga aktuali darbdaviams, siunčiantiems darbuotojus iš Lietuvos į kitas Europos Sąjungos (ES), Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybes ar Šveicariją, savarankiškai dirbantiems asmenims, išvykstantiems vykdyti veiklos EEE valstybėse ar Šveicarijoje, asmenims, vienu metu dirbantiems pagal darbo sutartį ir/ar užsiimantiems savarankiška veikla Lietuvoje ir kitoje ES ar EEE valstybėje narėje, ar Šveicarijoje, valstybės tarnautojams.

Pavyzdžiui, Suomijos laivų įmonė pasamdo Lietuvos įmonę laivams remontuoti. Tokiu atveju už Suomijoje dirbančius Lietuvos įmonės darbuotojus valstybinio socialinio draudimo įmokos mokamos ne į Suomijos, o į „Sodros“ biudžetą. Suomijoje tokie darbuotojai turi visas socialines garantijas ir dirba legaliai.

Asmenų, laikinai dirbančių užsienio valstybėje, E 101 LT formos pažymas ir/arba A1 pažymėjimus galima peržiūrėti prisijungus prie EDAS adresu http://draudejai.sodra.lt .

2012 m. „Sodros“ Užsienio išmokų tarnyba išdavė 14 043 pažymas ir/arba pažymėjimus apie socialinį draudimą, o per pirmąjį šių metų ketvirtį - 4573.

 


Šiame straipsnyje: Sodradarbasužsienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių