Įmonės vilioja būsimus darbuotojus tiesiai iš mokyklos suolo

Dešimtyje Lietuvo savivaldybių įgyvendinamas projektas „Pažink gamybą kitaip“. Viena iš tokių – Švenčionių rajono savivaldybė. Čia rengiami jaunimo susitikimai su verslininkais, lankomasi vietos įmonėse. Taip padedama jauniems žmonėms pasirinkti profesiją, skatinamas verslumas.

Viena didžiausių Lietuvoje inžinerinės pramonės įmonių Pabradėje gamina medicinai skirtas prekes – kvėpavimo sistemas, anestezijos ir reanimacijos priemones. Jos siunčiamos į 100-ą šalių.

Į ekskursiją pakviesti Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos devintokai sužino, kad įmonė perka tik žaliavą. O visa kita atsiranda čia – konstruktoriai tobulina ar kuria naują gaminį. Tam reikalinga įranga pagaminama pačioje įmonėje. Kasmet gamyba plečiama, dabar dirba apie 1800 darbuotojų,  tačiau vis daugiau liejimo ir kitų darbų tenka robotams.

„Norėjau viską apžiūreti, nes anksčiau ar vėliau reikės rinktis darbą. Ir viskas buvo labai įdomu, liejimas... Galvoju grįžti į savo rajoną ir dirbti“, – kalbėjo moksleivė Anastasija.

„Galvoju, kur stoti, tad dabar tiksliau žinosiu, kur eiti, kad galėčiau dirbti, pavyzdžiui, tokioje pramonėje“, – sakė kitas ekskursijos dalyvis Pavelas.

Nuo rugsėjo 12 klasių  baigę jaunuoliai įmonėje bus mokomi 4 profesijų.

„Šaltkalvių – įrankininkų, staklininkų, mechatronikų, taip pat mes pirmieji Lietuvoje rengsime liejimo–purškimo mašinų  derintojus.  Kadangi  bendradarbiaujame su Visagino profesinio rengimo centru,priimsime po 12-os klasių“, – sakė įmonės „Intersurgical“ personalo skyriaus vadovė Ramunė Bindokienė.

„Galės gauti ir atlygį ir įsigyti specialybę būtent dirbdami  įmonėje. Tai – mūsų ateitis. Mes nesame suinteresuoti vežti darbuotojų iš aplinkinių miestų, ar  užsienio. Dar kita problema – socialinės infrastuktūros: mokyklos, darželiai. Pabradėje per 20 metų nieko nėra daroma. Tikiuosi, kad su savivaldybė ir dalis vyriausybės tam tikrų veiksmų bus priimta susieta su regionų plėtra“, – kalbėjo įmonės „Intersurgical“ direktorius Sigitas Žvirblis.

Panašūs susitikimai su įmonių atstovais, verslininkais vyksta 10-yje savivaldybių, kurios dalyvauja projekte „Pažink gamybą kitaip“.

„Tai  yra viena iš veiklų, kuria siekiama skatinti verslumą. Šios veiklos pagrindu mes teiksime vėliau savivaldybėms pasiūlymus, kad galėtų tiek į strateginius, tiek į veiklos  planus įtraukti verslumą, kaip vieną iš veiklų“, – sakė įmonės Jaunimo reikalų departamento vadovas Vydūnas Trapinskas.

Skaičiuojama, kad jaunų žmonių  nedarbas mažėja, balandžio pradžioje Lietuvoje registruotas jaunimo nedarbas siekė 4 procentus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gefas

gefas portretas
Vilioja tiesiai iš mokyklų todėl kad jauni žmonės neturi gyvenimo patirties ir žinių. Nepatikėkite .....,tai sukčiai, nemokės tiek kiek priklauso už darbą. Manau ,kad atėjo laikas ir Lietuvoje su darbuotojais atsiskaityti už darbo savaite,(pasibaigus savaitei) o ne už mėnesį.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių