Įmonės raginamos perregistruoti įstatus, jei duomenys nurodomi litais

Uždarosioms akcinėms ir akcinėms bendrovėms liko kiek daugiau nei trys mėnesiai pasikeisti įstatus, jei įstatinis kapitalas ir akcijų vertė juose nurodomi litais.

Juridinių asmenų registrą tvarkantis Registrų centras ragina tai atlikti kuo anksčiau, nes po naujųjų bendrovėms grės baudos.

Iš veiklą vykdančių beveik 60 tūkst. uždarųjų akcinių bendrovių įstatus kol kas pasikeitė trečdalis, iš beveik 300 akcinių bendrovių – maždaug pusė. Uždarosios akcinės bendrovės iki naujųjų litus į eurus įstatuose elektroniniu būdu gali pakeisti už 5 eurus, po naujųjų tai kainuos penkis kartus daugiau ir grės baudos iki beveik 1,5 tūkst. eurų. Įstatų pakeitimas popieriniais dokumentais kainuoja brangiau, nes prieš registraciją juos turi patvirtinti notaras. Akcinės bendrovės gali teikti tik popierinius pakeitimus.

„Mūsų duomenimis, šiuo metu tą yra padarę 30 proc. nuo visų veikiančių bendrovių, dar liko praktiškai 3 mėn. įmonių direktoriams pasistengti ir tą atlikti, tuo labiau tą atlikti reikia iki naujųjų, nes bus taikomas mažesnis mokestis už įregistravimą, t. y. 5 eurai. Nuo naujųjų bus imamas pilnas mokestis – 26 eurai, be to, nuo naujųjų gali būti taikoma administracinė atsakomybė už įstatų neperregistravimą, kuris siekia nuo 30 iki 1450 eurų. Kaip įprasta, mūsų verslininkai viską daro paskutinę minutę, tai mes tikimės, kad metų pabaigoje bus vėl griūtis, ir jei jie bandys daryti el. būdu, tai gali iškilti ir problemų dėl to, kad sistemos gali neišlaikyti tokios apkrovos, taip kad visus tą ragintume daryti dabar, – ragina Registrų centro Juridinių asmenų departamento viršininko pavaduotoja Rasa Kunigėlytė. – El. būdu tą padaryti tikrai nesunku, vadovas ar kitas asmuo, kuris įgaliotas tą atlikti, tą gali padaryti visai nesunkiai, tam reikia tik įkelti akcininkų sprendimą ir sistema automatiškai generuoja naujus įstatus ir jie pasirašomi el. parašu.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

sv

sv portretas
Geras būdas pasipinigauti. Kokių dar pamaloninimų laukti apsikabinus eurą ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių