Įmonės, nepasirinkusios nepriklausomo elektros tiekėjo, mokės brangiau

Iki pirmadienio kelios dešimtys tūkstančių smulkių ir vidutinių įmonių, įstaigų ir organizacijų turi pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją, jei nuo sausio nori pirkti pigesnę elektrą. Tačiau nemaža dalis jų net nežino, kad nuo 2013-ųjų smulkieji juridiniai asmenys gali rinktis elektros tiekėją rinkoje iš daugybės nepriklausomų elektros tiekėjų, siūlančių rinkos kainą. Nespėjusieji to padaryti elektrą ir toliau pirks iš LESTO, tik ši bus mažiausiai penktadaliu brangesnė nei iš nepriklausomo tiekėjo.

Prieš kelerius metus pradėtas elektros rinkos liberalizavimas įgauna dar didesnį pagreitį. Nuo sausio 1-osios ir smulkios įmonės, mokyklos, darželiai, kitos visuomeninės organizacijos arba juridiniai asmenys, kurių sunaudojamos elektros galia neviršija 30 kilovatų, gali elektrą pirkti rinkoje, o ne iš vienintelio tiekėjo – LESTO. Skaičiuojama, kad tai būtų vidutiniškai šeštadaliu pigiau.

Vienas iš reikalavimų, pageidaujantiems nuo sausio 1 d. elektrą pirkti iš nepriklausomų tiekėjų, apie tokį norą LESTO informuoti prieš tris savaites. Tad gruodžio 10-oji – paskutinė diena. Kitaip teks elektrą pirkti iš garantiniu tiekėju tapsiančio LESTO, o šio elektra bus iki penktadalio brangesnė.

„Gruodžio 10 d. nespėjus, vartotojas tiesiog gali analizuoti komercinius pasiūlymus iš komercinių tiekėjų, ir tą daryti [pasirinkti nepriklausomą tiekėją – LRT.lt] nuo vasario 1 d., nuo kovo 1 d., tiesiog prasitęsia laikas. Nepasirinkus nepriklausomo tiekėjo iki gruodžio 10 d., nuo sausio 1 d. vartotojams bus užtikrintas garantinis elektros energijos tiekimas ir kaina bus apie 5–8 ct didesnė nei gaunama iš nepriklausomo tiekėjo“, – aiškina AB LESTO elektros energijos rinkos ekspertas Audrius Kiškis.

Nuo 2010-ųjų, kai elektrą iš nepriklausomų tiekėjų leista pirkti stambiems vartotojams, anot elektros rinkos žinovų, išsidalyta apie 70–80 proc. visos elektros rinkos. Todėl nuo sausio nepriklausomi elektros tiekėjai varžysis tik dėl likusios – penktadalio – rinkos.

„Naujiesiems dar yra toks tamsus miškas, todėl mes labai didelį dėmesį skiriame juos šviesti, aiškinti, kas čia per rinka, kaip veikia, kokias sąskaitas jie gaus, kada rodmenis deklaruoti ir pan.“, – sako UAB „Energijos tiekimas“ generalinis direktorius Algirdas Juozaponis.

„Bandoma sudaryti tam tikrus planus, iš kurių jie [mažesni vartotojai] galėtų išsirinkti sau tinkamą produktą. Didieji vartotojai turi ir atitinkamas tarnybas, ir žmones, kurie gali skaičiuoti suvartojimo grafikus, prisiderinti prie jų, o mažesni vartotojai iš karto renkasi jiems paruoštą patogesnį planą“, – teigia UAB „Sky Energy“ generalinis direktorius Evaldas Pesliakas.

Neoficialiai nepriklausomi tiekėjai skaičiuoja, kad nuo sausio 1-osios elektrą iš nepriklausomų tiekėjų pirks apie 10–15 proc. tokią teisę įgavusių juridinių asmenų, todėl tikimasi, kad susidomėjimas laisvąja elektros rinka neslūgs ir kitų metų pirmąjį ketvirtį.


Šiame straipsnyje: elektrakainaįmonės,

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių