Įmonės laisvas lėšas vietoje indėlių investuoja į trumpalaikius VVP

Įmonės šių metų vasarį naujų indėlių bankuose padėjo mažiau nei ankstesniais mėnesiais, o tai gali būti susiję ir su sezoniškumu, ir su bendra ekonomine padėtinu - dėl aukštesnių palūkanų bendrovės vietoje terminuotųjų indėlių dažnai renkasi trumpalaikius Vyriausybės vertybinius popierius (VVP).

„Metų pradžia paprastai nėra aktyvi, įmonės dar nebūna uždirbusios ar sukaupusios lėšų naujiems indėliams“, - dienraščiui „Verslo žinios“ sakė „UniCredit bank“ Vilniaus regiono Verslo klientų padalinio vadovas Egidijus Kanaporius.

Ano jo, daugiausia lėšų įmonės nukreipia į 1-6 mėnesių trukmės indėlius, daugiau kaip 2 metų. trukmės indeliais laikomos įmonių lėšos sudaro itin nedidelę dalį.
„Visų pirma indėliais įmonės dažniausiai laiko laikiną apyvartinių lėšų perteklių arba kaupia lėšas būsimiems pirkiniams, investicijoms. Prasidėjus aktyviam sezonui - gamybos ciklui, sezoniniams pirkimams ar panašiai, įmonės turi panaudoti savo sukauptas lėšas. Antra, indėlio terminas susijęs su rizika - kuo ilgesnis terminas, tuo didesnis neapibrėžtumas ir rizika“, - tvirtino E.Kanaporius.

Kaip alternatyvą indėliams įmonės lėšoms laikyti gana dažnai renkasi trumpalaikius VVP, kiek rečiau - pinigų rinkos fondus ar banko išleidžiamus privačius skolos vertybinius popierius.

„Lietuvoje trumpam terminui įmonės investuoja į trumpalaikius VVP, kurie yra ganėtinai likvidūs ir gali greitai būti iškeisti į pinigus. Tokia priemone dažniau naudojasi stambios įmonės, kurios trumpam laikui investuoja didesnes sumas. Mažesnės įmonės pirmenybę dažniausiai teikia trumpalaikiams indėliams“, - teigė E.Kanaporius.


Šiame straipsnyje: investicijosverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių