Įmones krizė atpratino nuo dividendų

Pasiūlymus mokėti dividendus visuotiniams akcininkų susirinkimams iš 33 bendrovių, kurių akcijos kotiruojamos „Nasdaq Omx“ Vilniaus biržoje, pateikė 13 bendrovių valdybos.

„Bendrovės per krizę patyrė, kad visada pravartu turėti atsargoje bent kiek lėšų, kurių gali prireikti staiga pablogėjus padėčiai. Todėl ir į ateitį jos žvelgia nuosaikiai, konservatyviai, juolab kad iš didžiųjų rinkų pasigirsta ir prastesnių naujienų. Išdalyti pinigus lengva, o uždirbti sunku“, - „Lietuvos žinioms“ sakė „Danske“ banko Finansų maklerio skyriaus vadovas Kęstutis Celiešius.

Pasak Investuotojų asociacijos valdybos pirmininko Vytauto Plunksnio, bendrovių ketinimai mokėti dividendus rodo ne tik jų veiklos pelningumą, stabilumą, bet ir tai, kad pagrindiniai akcininkai nevengia gautu pelnu dalytis su smulkiaisiais akcininkais. Kitu atveju tokios bendrovės kaip „Teo LT“ ar „Lietuvos dujos“ stabiliai gauna nemažą pelną, šiuo metu nevykdo didesnių investicinių projektų, todėl pinigus dalijasi su smulkiaisiais akcininkais.

Jo nuomone, praktika parodė, kad valstybės valdomų bendrovių dividendų mokėjimo akcininkams politika skiriasi ir tuo, kad privačių bendrovių valdybų akcininkų susirinkimams pateikti pasiūlymai dažniausiai priimami visuotiniame akcininkų susirinkime, o valstybinėse įmonėse sprendimai neretai pasikeičia paskutiniu momentu, todėl gali būti nusprendžiama ir mokėti didesnius ar mažesnius dividendus, ir atsisakyti mokėti, ir priešingai.Praėjusią savaitę taip atsitiko ir „Lesto“bei „Litgrid“ akcininkų


Šiame straipsnyje: dividendaiverslasinvesticijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių