Ignalinos AE artėja prie reaktorių išmontavimo darbų pradžios

Ignalinos atominė elektrinė (IAE) juda prie vieno iš svarbiausių eksploatavimo nutraukimo etapų – dviejų reaktorių išmontavimo darbų pradžios.

Pradėjusi sėkmingą branduolinio kuro iškrovimo procesą anksčiau galutiniame eksploatavimo nutraukimo plane numatytos datos, IAE ir toliau išlaiko spartų darbų įgyvendinimo tempą. Šiuo metu laikinojoje panaudoto branduolinio kuro saugykloje jau stovi 90 konteinerių su panaudotu branduoliniu kuru, o iš viso 2019 metais į šią saugyklą planuojama išvežti 40 konteinerių, taip užtikrinant, kad panaudoto branduolinio kuro išvežimo iš blokų darbai bus galutinai užbaigti 2022 m., skelbia Ignalinos AE.

„IAE kuro iškrovimo darbai vyksta sklandžiai, ir nors ateityje vis dar laukia daug rimtų ir svarbių užduočių, mes jau dabar matome ir džiaugiamės savo pasiekimais, nes šiuo metu vykdomi darbai yra kritiniai, ir nuo jų atlikimo priklauso visi kiti įmonės žingsniai sėkmingo ir saugaus IAE eksploatavimo nutraukimo proceso užbaigimo link“, – įvertinęs darbų atlikimo pažangą sakė įmonės generalinis direktorius Audrius Kamienas.

Iš viso iki 2022 m. pabaigos saugykloje planuojama pastatyti saugojimui 190 konteinerių su panaudotu branduoliniu kuru. Pirmojo bloko reaktoriaus išmontavimo darbų pradžia numatoma 2027 m.

ELTA primena, kad galutinis dviejų Černobylio tipo reaktorių eksploatavimo nutraukimas turi būti užbaigtas 2038 m. Lietuvos derybų dėl stojimo į ES metu buvo susitarta, kad, tapusi Sąjungos nare, Lietuva uždarys nesaugią ir visai Europai grėsmę keliančią Ignalinos atominę jėgainę, o ES savo ruožtu uždarymo darbų finansavimui suteiks „adekvačią“ paramą.

Plenariniame posėdyje Europos Parlamentas pritarė pranešimui dėl Ignalinos programos reglamento projekto, kuriuo kitoje ES daugiametėje finansinėje programoje Ignalinos AE uždarymui siūloma skirti tiek, kiek ir prašo Lietuva, –780 mln. eurų.

Galutinį sprendimą dėl Ignalinos programos reglamento būsimai daugiametei finansinei programai priims ES Taryba. EP nuomonė yra patariamoji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Geriau tą reaktorių įjungti iš naujo.

Gama

Gama portretas
O,dar labai ilgai 'uzdarines' ir daug euriuku nuplauks ne pagal paskirti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių