Ieškantiems darbo svarbu ne tik alga, bet ir darbo patrauklumas

Darbo pasiūlymų pernai buvo keliskart daugiau nei užpernai, o norintiesiems įsidarbinti – pirmąkart nuo krizės pradžios – svarbu buvo ne tik algos dydis, bet ir pats darbas, ar jis nors kiek patiks.

Darbo paieškos portalų vadovai sako, kad žmonėms labai rūpi, kiek stabilus būsimas jų darbdavys.

Nors praėjusius metus Lietuva baigė su 195 tūkst. bedarbių, vis dėlto situacija rinkoje, anot darbo paieškos portalų, tapo palankesnė norintiesiems įsidarbinti. Mat šiek tiek sumažėjus nedarbui – 2 proc. iki 13 proc. – sumažėjo konkurencija į vieną vietą, kai kuriose įmonėse realiai buvo galima derėtis dėl geresnių sąlygų.

„Jeigu vertintume laikotarpį nuo 2011 pradžios, tai matome, kad 2012 m. darbo pasiūla yra išaugusi 3–4 kartus. Tai darome išvadą, kad situacija Lietuvoje gerėja“, – tvirtina „Diginet LT“ direktoriaus pavaduotoja Viktorija Steponavičiūtė.

Tačiau ir pernai išliko sena bėda – daugelis žmonių gyvenimo aprašymus pluoštais siuntė visiems iš eilės, neskaitydami, kokio konkrečiai darbuotojo įmonė ieško, o paskui liūdėjo, kad niekas nieko nesiūlo.

Tuo metu darbdaviams tebebuvo sunku rasti norimą žmogų. Internetu tai padaryti padedantys portalai sako, kad būta ir tokių atvejų, kai dešimtis žmonių atleidusi įmonė niekaip negalėjo rasti vieno itin reikalingo, pvz., informacines technologijas išmanančio, darbuotojo.

„Jeigu jie ieško, sakykim, techniškųjų specialybių atstovų, tų kandidatų yra mažai. Nors apskritai CV jie gauna daug, tačiau kandidatuoja dauguma plataus profilio specialistai, tai reiškia klientų aptarnavimo srities ar administravimo srities specialistai, na, dažnai tokie žmonės darbą vertina tiesiog kaip pajamų šaltinį ir nelaiko jo veikla, kuri iš tikrųjų būtų jiems įdomi“, – teigia „CV MARKET“ rinkodaros specialistas Ernestas Bareikis.

Tai, kad įdomus pats darbas, pernai paminėjo truputį daugiau apklaustųjų nei užpernai. Ligi tol visą laiką nuo 2009-ųjų visiems pirmoje vietoje buvo vien atlyginimas. Dabar žmonės aiškinasi, kokios karjeros perspektyvos, ar patikimas darbdavys, koks kolektyvas.

Kita vertus, dalis žmonių, ypač ilgai neradusių darbo, pernai dažniau domėjosi paprastesniais darbais, kad tik turėtų iš ko pragyventi.

Du trečdaliai žmonių, anot darbo paieškos tinklų, pasigenda darbdavio įvertinimo. Iki pernai apie tai retas prabildavo.

„Matome tokią tendenciją, kad darbuotojams labai svarbu, kad juos įvertintų, į juos atkreiptų dėmesį ir juos pastebėtų. Na, geras žodis – būtinas darbe“, – sako V. Steponavičiūtė.

Nors tarpininkai tarp ieškančių ir siūlančių darbo fiksuoja pernykštį skelbimų pagausėjimą, naujų darbo vietų juose, skaičiuojama, buvo maždaug pusė. Visi kiti – aktyvesnė darbuotojų kaita. Taip pat pabrėžiama, kad skelbimai internete rodo tik rinkos situaciją miestuose. Mažuose miesteliuose ar kaimuose dažnas esą, ypač vyresnio mažiaus, net nežino, kas tie portalai ir kaip juose apie save pranešti.


Šiame straipsnyje: atlyginimasdarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

vergoves

vergoves portretas
pasiula isaugo,o ne darbo.niekas cia negereja,o blogeja.pabandykit pagyvent su tokiom algom,kai pilna skolu ir dar nenormalus mokesciai.

na

na  portretas
Man atlyginimas labai svarbu. Kai gauni 1000 lt "popieriuje", o už butą sumoki virš 700 lt (vien šildymas 2 kambarių butui atsieina apie500lt) tai kiek lieka duonai ir vandeniui?

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje portretas
22 metus Lietuvą skurdino, partinių gaujų suformuotos, penkiolika vyriausybių. Štai kokioje padėtyje dabar yra Lietuvos žmonės. Kai ... Anglijoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį gali nusipirkti šešis produktus: - pieno 1 litrą; - miltų 1 kilogramą; - cukraus 1 kilogramą; - 6 kiaušinius; - aliejaus 1 litrą; - dyzelino 1 litrą. Tai ... Lietuvoje nekvalifikuotas darbininkas už minimalų valandinį atlygį nepajėgus nupirkti dyzelino 1 litro, aliejaus 1 litro (nes brangesnis už dyzeliną su akcizais) ir iš likusių keturių aukščiau išvardintų produktų gali nusipirkti tik vieną kurį nors, nes kitiems įsigyti pinigų jau nepakanka. (Tai yra 2012 kovo mėnesio tyrimo duomenys) Tokiom nežmoniškom sąlygom Lietuvoje skursta dirbantis jaunimas ir mes su mažiausiomis darbo pajamomis, tokiom sąlygom yra priversti vargti ir mūsų tėvai pensininkai. Partinių gaujų dėka, Lietuva tapo netinkama žmogui gyventi. Neregėto masto emigracija tai byloja. Visos partinės gaujos, prisidėjusios prie Lietuvos naikinimo, turi būti išformuotos.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių