I.Degutienė abejoja siūlymu atleisti vyresnius nei 65 m. darbuotojus

Minimalaus mėnesinio atlyginimo (MMA) didinimo nereikėtų sieti su darbo santykių liberalizavimu, sako Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Seimo vadovė teigia abejojanti ir dėl siūlymo atleisti vyresnius nei 65 metų darbuotojus - anot jos, čia galima įžvelgti diskrimaciją.

„Visiškai pritariu Rimantui Dagiui (Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovui - BNS). Manau, kad šių klausimų tikrai negalima sieti ir maišyti“, - trečiadienį interviu Žinių radijui sakė Seimo pirmininkė.

„Pirmiausia net ir procedūriškai dėl MMA turi tarti partneriai Trišalėje taryboje, ir po to, kai priimamas sprendimas Trišalėje taryboje, Vyriausybės nutarimu yra patvirtinama MMA. Darbo kodekso keitimas - iš pradžių turi apsitarti Vyriausybė, bet prieš pateikiant Vyriausybei šio klausimo svarstymą, turi būti irgi apsvarstyta Trišalėje taryboje tarp socialinių partnerių. Net ir procedūriškai tai yra dvi skirtingos pozicijos, du skirtingi sprendimo būdai“, - kalbėjo I.Degutienė.

Tačiau iš esmės MMA didinimui I.Degutienė sakė pritarianti.„Noriu priminti, kad dar prieš metus, berods, pernai birželį buvo priimta net ir Seimo rezoliucija, kur siūlė Vyriausybei nuo šių metų liepos 1 dienos didinti minimalią algą, jeigu ekonominė situacija Lietuvoje pagerės. Manau, kad šiandien yra ta situacija, kai mes tikrai galime ir privalome didinti MMA - kada pasižiūri Europos žemėlapį ir kur kokia yra MMA ir kai Lietuvoje yra trečia nuo galo, tai tikrai nepuošia mūsų valstybės“, - sakė I.Degutienė.

„Ir kai sakoma, kad mes norime susieti su darbo santykių liberalizavimu ir per tai išsaugoti darbo vietas ir sumažinti emigraciją, aš manau, kad kaip tik MMA turėtų duoti tokį rezultatą“, - pridūrė ji.Seimo pirmininkė nesiėmė vertinti, ar darbo santykiai Lietuvoje per mažai liberalūs.

„Tikrai aš nesu ekspertė, kad galėčiau pasakyti, ar tai (darbo santykių liberalizavimas - BNS) duotų pliusų, ar neduotų. Lyginant su kitomis ES valsybėmis, yra sakoma, kad pas mus reikėtų liberalizuoti darbo santykius, tačiau dar kartą noriu pabrėžti - tam yra Trišalė taryba ir ten vyksta argumentuota kalba“, - sakė I.Degutienė.

Vyriausybė trečiadienį turėtų pritarti premjero Andriaus Kubiliaus siūlymui, kad MMA nuo liepos mėnesio didėtų 50 litų iki 850 litų, o iki 900 litų ji būtų padidinta nuo kitų metų pradžios, Seimui priėmus Darbo kodekso pataisas ir liberalizavus darbo santykius.Trišalė taryba balandžio pabaigoje Vyriausybei pasiūlė minimalią algą didinti 100 litų iki 900 litų.

Tam pritariant ir Seimo konservatoriams, darbdaviai tikisi, kad galiausiai su tuo sutiks ir Vyriausybė. Prezidentė Dalia Grybauskaitė MMA irgi siūlo didinti iki 900 litų


Šiame straipsnyje: MMAmokesčiaiMinimali alga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Žinoma

Žinoma portretas
nesąmonė atleisti žmones iš darbo nuo 65 m Tai žmonių diskriminacija, kokią teisę turi nurodinėti man dirbti ar ne, jei aš 65 m esu geros sveikatos ir noriu dirbti? Tuomet klausimas: O seimo nariai, kuriem virš 70 m, ar gali valdyti valstybę?

as

as portretas
toks vienas klausimas. Dirbantieji pensininkai gauna pensijas ar ne ?

rimante

rimante portretas
dirbantys pensininkai ne tik pensijas gauna,bet kai kurie ir po keleta darbu turi
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių