Į vieną įmonę jungiamų miškų urėdijų centras – Panevėžys

Valstybines miškų urėdijas suvienysianti įmonė Valstybinių miškų urėdija galėtų įsikurti Panevėžio rajone, siūlo Aplinkos ministerija. Anot jos, Panevėžio rajonas pasirinktas dėl puikaus susisiekimo su Vilniumi ir Kaunu.

Ministerija artimiausiu metu ketina kreiptis į Panevėžio rajono savivaldybę, prašydama panaudos būdu suteikti patalpas.

„Tikimės, kad rugpjūčio pabaigoje Panevėžio rajono savivaldybės taryba pritars patalpų skyrimui. Darbuotojai į centrinę būstinę turėtų keltis palaipsniui iki 2019 metų. Čia dirbs apie 150 žmonių. Tai ženkli paskata regionui, kuriame nuolatos mažėjo gyventojų“, – pranešime spaudai sakė aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Valstybinių miškų urėdija veiks teritoriniu pagrindu, įmonė turės ne mažiau kaip 25 regioninius padalinius su girininkijomis.

Anksčiau skelbta, kad valstybinė įmonė turėtų vadintis „Lietuvos valstybiniai miškai“, jos centrinės būstinės vieta nebuvo pasirinkta.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė liepos viduryje pasirašė Seimo kiek anksčiau priimtas Miškų įstatymo pataisas, numatančias daug ginčų visuomenėje sukėlusią urėdijų pertvarką.

Valdantiesiems „valstiečiams“ pažadėjus opozicijoje esantiems konservatoriams grąžinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą šildymui, Seimas liepos pradžioje priėmė urėdijų reformą numatančias Miškų įstatymo pataisas. Seimas nutarė panaikinti Generalinę miškų urėdiją, o miškus valdyti leido vienai ar daugiau įmonių, jų skaičių nustatant Vyriausybei. Pastaroji siūlo įsteigti vieną įmonę vietoje 42-jų urėdijų.

Tikimasi, kad po reformos finansinė grąža valstybei bus maždaug ketvirtadaliu didesnė - kasmet būtų sutaupoma 10 mln. eurų įmonės ir iki 3 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų.

Paspirtis regionui

Aplinkos ministerijos siūlymas įkurti būsimos Valstybinių miškų urėdijos centrą Panevėžio rajone yra racionalus regioninės politikos sprendimas, suteiksiantis paspirtį regionui, sako rajono meras Povilas Žagunis.

„Manau, kad regionų politikos požiūriu tai labai geras sprendimas - yra naujos darbo vietos ir, galų gale, Panevėžio rajono teritorija logistikos požiūriu yra pačiame centre: Vilnius - apie valanda kelio, Kaunas - valanda kelio, į Šiaulių pusę - nepilna valanda kelio. Tai yra realus pažado įgyvendinimas, kada administracija, tam tikros institucijos keliasi į regionus“, - BNS sakė P.Žagunis.

Anot jo, kurioje konkrečioje rajono vietoje galėtų įsikurti urėdijų centras, rugpjūtį turės apsispręsti rajono taryba - dėl to bus konsultuojamasi su Aplinkos ministerija. Meras sako, kad šiuo metu yra bent du nenaudojami dvarų, šeši mokyklų pastatai, kuriuos būtų galima pritaikyti urėdijų centro administracijai.

„Turime labai gražią Pamiškės dvaro teritoriją, turime labai gražų Naudvario dvaro sklypą. Pamiškės - apie du ar tris hektarus yra žemės, už Skaisgirių, važiuojant nuo Panevėžio, su alėjomis - gamtoje, puikiausia vieta. Naudvaris - galima ir šią teritoriją pritaikyti, yra išlikę pastatai, yra ir mokyklos kelios. Visi pastatai yra savivaldybės, jie laisvi“, - sakė Panevėžio rajono meras.

P.Žagunis yra sustabdęs narystę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS) po to, kai vasarį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pareiškė jam įtarimus dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba „Panevėžio melioracijos“ naudai ir kyšininkavimo viešuosiuose pirkimuose. Taip pat suspenduotos jo kaip partijos vicepirmininko pareigos.

Meras nesieja LVŽS valdomos Aplinkos ministerijos sprendimo su savo partiškumu.

„Šiaip esu sustabdęs narystę partijoje. O ką aš žinau, ar tai sutapimas, kad aš Panevėžio rajone, ar tai, kad Panevėžio rajonas yra respublikos centras“, - dėstė jis.

Įsikurs Katinuose

Valstybines miškų urėdijas suvienysianti įmonė Valstybinių miškų urėdija turėtų įsikurti Panevėžio rajone, šalia greitkelio Vilnius-Panevėžys esančioje Katinų gyvenvietėje, sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

„Patalpos, dėl kurių laukiame tarybos sprendimo yra Katinų gyvenvietėje. Tai yra buvusios mokyklos patalpos. Turėsime padaryti patalpų pritaikymą, bet jos yra didelės ir dalis, matyt, liks bendruomenei, kuri jas ir dabar naudoja“, - BNS sakė K.Navickas.

Anot jo, Panevėžio rajono taryba sprendimą dėl patalpų skyrimo Valstybinių miškų urėdijai turėtų priimti rugpjūčio mėnesį.

„Norėjome, kad vieta atitiktų du kriterijus. Būtų viduryje Lietuvos ir šalia greitkelio. Trečias motyvas, dėl kurio pasirinkome Panevėžį, tai čia yra viena iš trijų didžiausių urėdijų Lietuvoje“, - aiškino K.Navickas.

Pasak K.Navicko, sprendimui įtakos visiškai neturėjo faktas, jog Panevėžio rajono savivaldybei vadovauja laikinai narystę Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS) sustabdęs Povilas Žagunis. Jis tai padarė, kai vasarį Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pareiškė jam įtarimus dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba „Panevėžio melioracijos“ naudai ir kyšininkavimo viešuosiuose pirkimuose. Taip pat suspenduotos jo kaip partijos vicepirmininko pareigos.

Velžio seniūnijos, kuriai priklauso Katinai, seniūnas Andrius Viržaitis sakė kol kas neturintis oficialios informacijos apie ketinimus kaime įkurdinti Valstybinių miškų urėdiją.

„Kol kas aš kažkokios oficialios informacijos dar neturiu, tačiau žinau, kad praėjusios savaitės pabaigoje kartu su rajono meru buvo atvykę žmonės pasižiūrėti tos buvusios mokyklos ir įvertinti jos patalpų tinkamumą. Kas tie žmonės buvo aš tiksliai nežinau“, - BNS sakė A.Viržaitis.

Jis pabrėžė, kad buvusios mokyklos patalpos yra geros būklės.

„Mokykla neveikia pirmus metus, šiuo metu ji yra priskirta Šilagalio kultūros centrui, joje būna vienas žmogus, veikia biblioteka. Tačiau mokykla tikrai yra labai geros būkles, yra pakeisti langai, vidus taip pat šiek tiek tvarkytas, yra labai gera sporto salė, Kam laikyti gerą, nenaudojamą pastatą“, - tvirtino A.Viržaitis.

Jis prognozavo, kad Valstybinių miškų urėdijos darbuotojai į darbą tikriausiai važinės iš Panevėžio arba kitų miestų.

„Tikrai ne pačiuose Katinuose (gyvens - BNS). Pačiame kaime yra apie 400 gyventojų, didžioji dalis jų susiję su žemės ūkiu, nemanau, kad čia atsirastų daug tokiam darbui kvalifikuotų žmonių“, - teigė A.Viržaitis.

Katinai nuo Vilniaus centro yra nutolę 123 kilometrus, nuo Kauno centro - 101 kilometrą, o nuo Klaipėdos centro - 245 kilometrus. Nuo Panevėžio centro Katinai nutolę 17,8 kilometro.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių