Į rinką nepateko apie 50 t nesaugių augalinės kilmės produktų

  • Teksto dydis:

Vykdant importuojamų maisto produktų valstybinę kontrolę, nuo šių metų pradžios Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) inspektoriai uždraudė į Lietuvą įvežti beveik 50 tonų augalinės kilmės maisto produktų.

Šalčininkų pasienio veterinarijos poste buvo sustabdyta 19 tonų razinų iš Uzbekistano siunta, importuojama bendrovės „Karimas" (Gardino g. 55, Druskininkai). Atlikus šių razinų mėginių laboratorinius tyrimus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute, viename mėginyje aflatoksinų kiekis beveik 3 kartus viršijo didžiausią leistiną normą. Visą šių razinų siuntą nurodyta grąžinti Uzbekistano tiekėjui.

Pilies pasienio veterinarijos poste patikrinus 1,5 tonos džiovintų ananasų cukatų, kuriuos iš Tailando importavo bendrovė „Tiekėjų gildija" (Kadagių g., Pagirių k., Vilniaus r.), nustatyta, kad dažiklio E 110 (saulėlydžio geltonojo) kiekis 7 kartus viršijo normą. Visa nesaugių cukatų siunta buvo sunaikinta specializuotoje utilizavimo įmonėje.

Medininkų pasienio veterinarijos poste buvo sulaikyta 800 kg lazdynų riešutų puselių iš Gruzijos siunta, importuota bendrovės „Aliejaus spaudimo bazė" (Šilutės pl. 95 B, Klaipėda), laboratorijoje nustačius parazitų ir nevienalytę riešutų spalvą (gelsvą, pilką, rusvą). Importuotojas buvo įpareigotas visą siuntą saugiai sunaikinti.

Į rinką taip pat nepateko 14 tonų nesmulkintų juodųjų pipirų iš Vietnamo, vežtų per Malkų pasienio veterinarijos postą (importuotojas - bendrovė „Alvas ir Ko", Rėklių g. 1A, Panevėžys). Atlikus šių produktų laboratorinius tyrimus, trijų rūšių pesticidai 4-5 kartus viršijo didžiausius leistinus kiekius. Visa pipirų siunta grąžinta Vietnamo teikėjui.

Bendrovė „Švenčionių vaistažolės" (Adutiškio g. 3/4, Švenčionys) per Malkų pasienio veterinarijos postą importavo beveik 6 tonas anyžių sėklų iš Egipto. Ištyrus sėklas laboratorijoje, dviejų rūšių pesticidai 3-7 kartus viršijo didžiausius leistinus kiekius. Importuotojui nurodyta nesaugias anyžių sėklas grąžinti tiekėjui arba saugiai sunaikinti specializuotoje įmonėje.

„Šiemet sulaikyta 50 t nesaugių negyvūninės kilmės produktų, o pernai į šalį neleista įvežti beveik 100 t. Palyginę trijų pastarųjų metų rezultatus, matome, kad sulaikoma vis mažiau nesaugaus augalinio maisto siuntų. Viena priežasčių, kad importuotojai privalo nesaugių produktų siuntas arba sunaikinti, arba išsiųsti iš Europos Bendrijos teritorijos. Tai susiję su dideliais finansiniais nuostoliais, todėl verslininkai vis dažniau iš anksto domisi planuojamos įvežti produkcijos kokybe ir sauga", - sako VMVT Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus vedėjas Egidijus Pumputis.

Apie kiekvieną nustatytą nesaugių maisto produktų ar pašarų atvejį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja Europos Komisiją Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistema (RASFF).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių