Į mokinių bendroves investuoja ir ministrai

  • Teksto dydis:

Didžiausia ekonominio ir verslumo ugdymo organizacija Lietuvoje „Lietuvos Junior Achievement“, kuri jau ketvirtį amžiaus užsiima jaunimo verslumo skatinimu, šiais metais į Kalėdinę mokinių startuolių mugę sukvietė Lietuvos respublikos ministrus.

Gruodžio 15 d. Vyriausybėje net 160 jaunųjų verslininkų iš 40 skirtingų mokyklų, susirinko pristatyti savo bendrovių idėjas ir prekiauti sukurtais gaminiais. 

Renginio nugalėtojais tapo komanda „Make it simple“ iš Alytaus šv. Benedikto gimnazijos. Jaunimo bendrovė užsiima mobiliųjų aplikacijų šablonų kūrimu. Nugalėtojams įsteigta galimybė dalyvauti Tarptautinėje mokomųjų bendrovių mugėje Kaune, kovo 21-23 dienomis bei išmaniais sprendimais ir sporto užimtumu prisidėjo bendrovės AM sprendimai, Digitouch ir Liepkalnis.

Antrąją vietą užėmė komanda „Second Touch“, kuri atvyko iš Kauno Kovo 11-osios gimnazijos. Bendrovė pristatė aksesuarų kolekcijas, kurių gamybai naudoja padėvėtos odos gaminius bei atraižas. Jaunuolius sveikino bendrovės Topo Centras, Vilniaus universiteto verslo mokyklos bei Liepkalnio atstovai, kurie prisidės prie komandos veiklos, žinių stiprinimo bei laisvalaikio.

Trečiąja vietą užėmė mokinių bendrovė „Folly Red“ iš Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos, kuri gamina termo maišelius maistui. Šie maišeliai padeda išlaikyti maistą šiltą ir, pasak komandos, tampa puikia stiliaus detale. Komandą išmaniais sprendimais, mokymais ir sporto veikla apdovanojo bendrovė Tele2, ESO, ISM ekonomikos ir vadybos universitetas bei Liepkalnis.

Inovacijų kupinoje mugėje pirmą kartą svečiai  turėjo galimybę atsiskaityti ne tik grynais, bet ir banko kortele. Renginyje banko kortelių atsiskaitymo įrangą įsteigė SEB bankas.

Mugė, tapusi jau tradicine, šiais metais pritraukė įspūdingą Vyriausybės dėmesį. 

Šiais metais Kalėdinę moksleivių startuolių mugę aplankė ministras pirmininkas Saulius Skvernelis ir net 4 ministrai ir viceministrai: finansų ministras Vilius Šapoka, ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė bei socialinės apsaugos ir darbo viceministras Eitvydas Bingelis.

„Su šia programa jūs darote tai, ką mes norėtume matyti kiekvienoje mokykloje. Nuolatos girdime kalbas, kad mokykla neparuošia gyvenimui, kad tai, ko mokomės, niekada nepritaikome baigę mokyklą. O jūs visa tai darote – dirbate komandose, pritaikote mokyklos suole išmoktas žinias, ir – svarbiausia – jūs kuriate realų verslą, priimate sprendimus, kurie lemia sėkmę, ugdote atsakomybę. Aš net neabejoju, kad praėjus keleriems metams, būtent šitos įmonės kūrimo patirtis bus tai, ką jūs atsiminsite iš mokyklos laikų, kas atrodys ypatingai vertinga“, – jaunuosius verslininkus ir svečius sveikino ministras pirmininkas S. Skvernelis.

„Lietuvos Junior Achievement“ jaunuolių startuoliai pristatydami savo gaminius dalinosi patirtimi, kaip pradinį savo įmonės kapitalą kaupia platindami akcijas. Vienos akcijos vertė yra 2,5 eur., įsivertinę verslo pradžios kaštus moksleiviai įsigyja akcijas, kurias vėliau platina. Vyriausybėje mugės svečiai turėjo galimybę investuoti į startuolius nusipirkdami jų akcijų. Tai padarė net 3 ministrai.

„Šiais metais šalies startuoliai buvo įvertinti rizikos kapitalo fondų investicijomis, tarptautiniais įvertinimais už inovacijas, be to, įvyko ir kol kas retas reiškinys Lietuvos ekosistemoje – startuolio pardavimas. Todėl šiandien mugėje įsigijau kelių mokinių sukurtų bendrovių akcijų, nes manau, kad būsimiesiems startuoliams svarbu parodyti, jog verslumas yra nuolatinis inovavimas ir idėjų tobulinimas. Tikiuosi, ši investicija paskatins moksleivius ir toliau auginti kuriamas bendroves“, - teigia ūkio ministras V. Sinkevičius. Jaunimo verslumo kompetencijų ugdymas - viena pagrindinių Lietuvos gerovės sudedamųjų dalių. Tyrimų duomenimis, vaikai, dar mokyklos suole, turėję galimybę ugdyti verslumo įgūdžius 2 kartus dažniau yra linkę kurti savo verslą.

Mugės metu mokinių bendrovių akcijų įsigijo ir Finansų ministras. „Veržlus ir atsakingas jaunimas yra mūsų valstybės gerovės pamatas. Džiaugiuosi, kad galiu investuoti į juos, o kartu ir Lietuvos ateitį“, – sakė finansų ministras V.  Šapoka.

Mugės metu net 40 skirtingų bendrovių pristatė savo produkciją ir paslaugas, tarp kurių buvo galima rasti ir mokomųjų stalo kalendorių, kuriuose naudojami QR kodai, tekstilės, floristikos gaminių ir socialines problemas spendžiančių pasiūlymų, tokių kaip neįgaliesiems pritaikyta mobilioji programėlė, konditerijos gamybos įmonė, kurios komandą sudaro ir moksleiviai su specialiais poreikiais.

„Kasmet mes užauginame vis didesnį skaičių bendrovių, kurios kuriasi norėdamos testuoti savo idėją ir dar mokyklos suole gauti galimybę patirti realų verslo skonį. Idėjos, kurias sukuria daugiau nei 200 „Lietuvos Junior Achievement“ jaunuolių bendrovių gali konkuruoti su tikrais startuoliais ir rinkai pasiūlyti gerus ir inovatyvius produktus. Tuo įsitikinti pakvietėme savo partnerius, verslo pasaulio atstovus ir Lietuvos Respublikos vyriausybės narius.“ – mintimis apie renginį dalinosi „Lietuvos Junior Achievement“ direktorė Andželika Rusteikienė.

Pirmoji „Junior Achievement“ mokomoji mokinių bendrovė Lietuvoje buvo įsteigta 1993 metais. Per 24 programos veikimo metus moksleiviai įsteigė net 2198 bendrovių visoje Lietuvoje, kurių bendros pajamos sudaro 685401,91 eur. Praėjusiais mokslo metais veiklą vykdė 179 mokykliniai verslai, kuriuose realaus verslumo mokėsi 1137 mokiniai iš 90 mokyklų, 42 miestų ir miestelių.


Šiame straipsnyje: mokiniaistartuoliaiverslumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių