Į Lietuvą įvežta genetiškai modifikuotų petunijų

  • Teksto dydis:

Į Lietuvą, kaip ir į kai kurias kitas Europos Sąjungos šalis pateko genetiškai modifikuotų petunijų augalų, nustatė Valstybinė augalininkystės tarnyba.

Kaip penktadienį pranešė Žemės ūkio ministerija, į Lietuvą gėlės atgabentos iš Lenkijos ir Olandijos.

Valstybinė augalininkystės tarnyba abejones kėlusius augalus patikrino, nes buvo gavusi informaciją iš Europos Komisijos apie kai kuriose ES valstybėse rastas genetiškai modifikuotas petunijas.

Tarnyba įpareigoja sėklų tiekėjus ir pardavėjus sustabdyti genetiškai modifikuotų petunijų pardavimą ir šiuos augalus bei jų sėklas sunaikinti.

Imasi skubių veiksmų

Lietuvoje radus genetiškai modifikuotų petunijų, pareigūnai imasi skubių veiksmų pašalinti joms iš rinkos, sako aplinkos viceministras Martynas Norbutas.

„Lietuva, kaip ir visos Europos Sąjungos šalys, kuriose rasta genetiškai modifikuotų petunijų ar jų sėklų, skubiai imasi veiksmų joms pašalinti iš rinkos“, - pranešime penktadienį sakė M.Norbutas.

Toks sprendimas priimtas per ketvirtadienį sušauktą skubų Aplinkos bei Žemės ūkio ministerijų ir Valstybinės augalininkystės tarnybos specialistų pasitarimą.

Vieningai nuspręsta, kad petunijų sėklų ir daigų pardavėjai turi pašalinti genetiškai modifikuotus augalus iš rinkos ir juos sunaikinti.

Aplinkos ministerija ragina oranžiniais žiedais žydinčių petunijų nusipirkusius žmones jas sunaikinti ir pranešti, kur jie įsigijo šitų augalų.

Specialistai siūlo atkreipti dėmesį į tas petunijų veisles, kurių genetinių modifikacijų yra nustatyta. Tai „Pegasus Orange“, „Pegasus Orange Morn“, „Pegasus Table Orange“, „Potunia Plus Papaya“, „Go!Tunia Orange“, „Bonnie Orange“, „Sanguna Salmo“, „Sanguna Patio Salmon“ ir „African Sunset“.

Valstybinės augalininkystės tarnybos specialistai, tikrindami augintojų ūkius, turgavietes ir gėlių prekybos vietas, atidžiau vertins siūlomų įsigyti gėlių įvairovę ir tai, ar tarp jų nėra genetiškai modifikuotų petunijų.

Olandijos genetiškai modifikuotų organizmų komisija, atlikusi pirminę studiją, konstatavo, kad genetiškai modifikuotos petunijos nekelia pavojaus žmonių ar gyvūnų sveikatai ir aplinkai, teigia Aplinkos ministerija.

Į Lietuvą genetiškai modifikuotos gėlės pateko iš Lenkijos ir Olandijos.

Šios petunijos aptiktos 12-oje Europos Sąjungos šalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai iš tų petunijų 'gudručiai' pradėjo opiumą sunkt?

bitelė

bitelė portretas
o ką, nežinai, ką blogo daro modifikuotta petunija? Tai pagalvok. Atskris bitutė paimti nektaro, susirgs, medų pavojingą padarys. Mažės bitelių. O ką tai reiškia? Skaičiau, kad Vanga pranašavo, kad kai išnyks bitelės, po kelių metų bus labai blogai.

//////...............

//////............... portretas
matomai grybauskaite su linkevicium jas labai megsta....GMO-CMO ju gyvenimo jankiska ,,felfetavine,,, svajone
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių