I. Laursas: mažai moka – blogai dirbam, blogai dirbam – mažai moka. Ir taip toliau?

Reikia „dramatiškų pokyčių“ investuojant į aukštąjį mokslą ir taikant išmintingą gerovės paskirstymą ją didinant, Lietuvos inovacijų istorijai ir dabarčiai skirtoje konferencijoje sakė rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ pirmininkas, verslininkas ir investuotojas Ilja Laursas.

Anot I. Laurso, didžiausios problemos vystant inovacijas Lietuvoje, kad švietimo sistema atitrūkusi nuo verslo, orientuota į akademinius, o ne ekonominius pasiekimus. Tarp sprendimo priėmimo lyderių verslininkas įžvelgia ryškų verslumo motyvacijos ir inciatyvos trūkumą. Reguliavimas konservatyvus ir nesuderinamas su verslumu, mokslo bendradarbiavimo su verslu teisinės bazės - nėra.

Dėl šių priežasčių akademinių pasiekimų Lietuvoje tiesiog nesugebama paversti ekonomine nauda, teigė I. Laursas.

Dar viena svarbi problema - investicijų dydis. Pasaulyje per pastaruosius 50 metų, įdarbinus technologijas, padarytas didžiulis šuolis kuriant gerovę, pažymėjo I. Laursas. Kitas klausimas, kaip ta gerove sugebama pasinaudoti, kaip ji paskirstoma.

Netikiu iš kirvio išverdama koše.

„Netikiu iš kirvio išverdama koše. Netikiu, kad iš nieko puode galima kažką sukurti. Tad kiek mes investuojame į gerovę ir inovacijas? Lyderis šioje srityje yra Japonija, po to - Amerika. Lietuva, atsižvelgiant į procentines proporcijas, nuo jų atsilieka daugiau nei dešimt kartų. Tai įrodymas, kad jeigu nedarysime dramatiškų pokyčių, būsime neįdomūs pasaulyje. Mažai moka - blogai dirbam, blogai dirbam - mažai moka. Ir taip gyvenam metų metus“, - kalbėjo I. Laursas.

Pasak investuotojo, jeigu neinvestuojama į inovacijas, gerovės didėjimo tikėtis neįmanoma.

„Reikia investuoti į mokslą, universitetus“, - perspėjo verslininkas.

Apskritai, turint omenyje, kad žmogus yra konservatyvi būtybė ir labai nemėgsta keistis, I. Laursas pabrėžė, kad vertina Lietuvoje vis dėlto jau padarytą pažangą, formuojamą inovacijų politiką.

ELTA primena, kad Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros organizuotoje konferencijoje ketvirtadienį pagerbiami per pastarąjį šimtmetį padaryti reikšmingi lietuvių išradimai. Joje aptariama ir dabartinė Lietuvos inovacijų padėtis bei galimybės jas skatinti ateityje. Konferencija skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui paminėti.


Šiame straipsnyje: Ilja Laursasinovacijosekonomika

NAUJAUSI KOMENTARAI

mokejimas

mokejimas portretas
deilas ir lietuvoj debilas tai juk liaudies tautosaka

Kęstas

Kęstas portretas
"I. Laursas: mažai moka – blogai dirbam, blogai dirbam – mažai moka. Ir taip toliau?" ir vagiam, vagiam, vagiam... Bet gal jau gana? Plk. lt. E. Lastauskui ir kitiems valgytojams auksiniais šaukštais: Jums atėjo sunkios dienos. Neatleisime jums auksinių šaukštų puotos lietuvių išmirimo laikais. Jus atsisako aptarnauti net paprasti Lietuvos žmonės. Štai ką jums sako paprastos Lietuvos moterys: "Pirmiausia sako, kad „čia jums ne valgykla, mes maisto nedarome“. Antra, „man kareiviai nepatinka, todėl viso gero“. Na, nenorim jūsų matyt, eikit „kibini materi“. Tokio akibrokšto senai nėra buvę“, – apie savo patirtį užkandinėje rašė plk. lt. E. Lastauskas.

Kęstas

Kęstas portretas
„Mes vis tiek juos saugosime ir ginsime“ Skaudžiausia, anot jo, ne tik tai, kad padavėjos karininkus išvadino eiliniais kareiviais, bet ir tai, kad abu juos atsisakyta aptarnauti vien todėl, kad jie tarnauja Lietuvos kariuomenėje." Mus Lietuvoje saugo ir gina amerikiečių branduolinėmis galvutėmis ginkluotos raketos. Jūs sugebate tik pasisavinti auksinius šaukštus. Jei jūs galvojate, kaip rusai kadaise, kad važinėsite su Boxeriais paežerėm ir mus baidysite, tai apsirinkate. Interneto laikais mes žinome, kur gyvena jūsų mamos ir žmonos bei vaikai, jei kas - pirštais užrodysime. Metoo istorija jums švies, kaip ramus pasivaikščiojimas vakare prie ežero. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių