Į atsargą išėję kariai – neišnaudotas lojalios darbo jėgos potencialas

Seime pasirašytas memorandumas, kuris turėtų palengvinti galimybes įsidarbinti karinę tarnybą baigusiems kariams. Ekspertai sako, kad Lietuvoje jie – neišnaudotas lojalios darbo jėgos potencialas.

Atsargos kapitonas Valdas Lopšaitis jau aštuonerius metus – civilis ir šiuo metu eina vieno degalinių tinklo logistikos vadovo pareigas. Pasak jo, darbdaviai įvertino kariuomenėje išugdytą gebėjimą vadovauti bei lojalumą.

„Pats didžiausias sunkumas, man asmeniškai, buvo priimti sprendimą, kad ateini iš sistemos, kurioje yra viskas struktūrizuota, sudėliota, kur yra aiški hierarchija, į civilinį gyvenimą, kur nežinai, kas tavęs laukia. Vadovas, kuris mane įdarbino, pasakė: taip, daug kompetencijų turi, kurios bus reikalingos, kurias mes naudojam versle, bet pagrindinė savybė, kurią paminėjo, tai sako: požiūris. mes įdarbiname tave už teisingą požiūrį, o visas kitas kompetencijas suteiksim“, – pasakojo „Circle K“ logistikos vadovas V. Lopšaitis.

Tačiau tokių žmonių kaip Valdas – Lietuvoje reta. Galimybių įsidarbinti į atsargą išėjusiems kariams nepakanka, todėl šiandien žengtas žingsnis, kad jų būtų daugiau. Seime per dvidešimt skirtingų asociacijų, institucijų, verslo atstovų pasirašė memorandumą, kurio siekiama didinti karių užimtumą, baigus tarnybą.

„Pirma, tai duomenų bazės sukūrimas. Įsipareigojimas sukurti duomenų bazę, kad jie surastų vieni kitus, visų pirma. Išeinantys kariai į atsargą, kad ministerija teiktų duomenis tam tikrus, o  verslo struktūros, konkrečios kompanijos galėtų juos rasti. Antras dalykas – nuotolinis mokymas, kad išeinantys į atsargą galėtų ruoštis tam išėjimui, kad jis būtų sklandesnis ir kad jie labai greitai galėtų įsijungti į darbo rinką, žinodami, kokio mokymo jiem reikia“, – sakė Seimo narė, memorandumo iniciatorė Rasa Juknevičienė.

Užsienio šalių ekspertai sako, kad valstybė turi būti suinteresuota, jog tarnybą baigę kariai įsidarbintų. Pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijose ar Jungtinėje Karalystėje į atsargą išėję kariai – vieni geidžiamiausių darbuotojų. Kad juos pritrauktų, darbdaviai net kuria specialias tarnybą baigusių karių programas.

„Labai svarbu, kad į atsargą išėję kariai turėtų darbo, būtų užimti. Mes skatiname jaunus žmonės prisijungti prie kariuomenės – tai yra vienas jų gyvenimo etapas, tačiau taip pat turime pasirūpinti ir tuo, ką jie veiks baigę tarnybą, koks po to bus jų kelias. Labai svarbu, kad išnaudotų kariuomenėje sukauptą patirtį ir pritaikytų įgytas žinias civiliniame gyvenime“, – kalbėjo „Strategic Staffing Solutions“ Talentų paieškos departamento viceprezidentas Kenas Huxleyus.

„Mūsų banke veikianti programa padėjo beveik 5 tūkstančiams karinę tarnybą baigusių karių susirasti darbą. Iš jų apie 400 įdarbinome patys. Jie turi tam tikrų įgūdžių, kurie versle labai vertinami: tai ir lyderystė, ir vadovavimas, tačiau svarbiausia – gebėjimas priimti tinkamus sprendimus. Šis bruožas korporacijoms itin svarbus“, – teigė „Barclays“ Karių užimtumo, persikvalifikavimo ir įsidarbinimo programos vadovas Kevinas Gartside.

Memorandumo iniciatoriai sako, kad ateityje bus rengiami susitikimai su dokumentą pasirašiusiaisiais ir stebima, kaip jiems sekasi vykdyti įsipareigojimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pán Julius Becker

Pán Julius Becker portretas
Sveiki Aš esu ponas Julius Becker. patikima paskolos skolintojas Ar jums reikia asmeninės ar verslo paskolą? Reikia paskolą dėl įvairių kitiems tikslams? Jei taip, susisiekite su mumis. Siūlome didžiausią paskolą 50000 eurų 100 milijonų 10000 eurų, 5 000 000 000.dollars, eurais svarų. @ 3% fiksuota palūkanų norma už 1-20 metų laikotarpiui. Mes suteikiame trijų mėnesių lengvatinis laikotarpis Prieš Mėnesinė įmoka prasideda. Taigi, jei jus domina, prašome Kontaktą mumis elektroniniu pašto adresu: (juliusbeckerfinancialhelp@gmail.com) perdirbimui. Laukiu jūsų atsakymo. Geriausi linkėjimai, Julius Becker

f

f portretas
Į atsargą išėję kariai – neišnaudoti VERGAI.

Teisingai

Teisingai  portretas
Seniai reikėjo pasirūpinti darbu į atsargą išėjusiems kariams. Iki šiol labai silpnai tepanaudojamas jų darbinis potencialas ir galimybės .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių