Į apyvartą išleidžiamas naujas banknotas

Trečiadienį į apyvartą visoje Europos Sąjungoje (ES) išleidžiamas naujas 20 eurų banknotas, kurį bus sunkiau padirbti dėl naujų apsaugos priemonių. Taip teigia Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos direktorius Mindaugas Vilkelis. Tačiau jis pripažįsta, kad Lietuvoje šio nominalo banknotas tik antras pagal populiarumą. Pirmąją vietą užima 50 eurų banknotas.

Trečiadienį išleidžiamas 20 eurų banknotas jau trečiasis naujos serijos „Europa“ banknotas. Nauji 5 eurų banknotai į apyvartą išleisti 2013 metų gegužės mėnesį, o nauji 10 eurų banknotai – 2014 metų rugsėjo mėnesį. Serija „Europa“ sukurta, atnaujinus ir patobulinus banknoto apsaugos priemones, siekiant sumažinti banknotų padirbimo galimybes.

– Kodėl išleidžiami nauji 20 eurų banknotai?

– Tai yra įprasta centrinių bankų praktika – nuolat reikia atnaujinti ir tobulinti banknoto apsaugos priemones, kad juos būtų dar sunkiau padirbti. Technologijos juda į priekį, todėl taip pat juda ir banknotų padirbimas.

– Kuo nauji banknotai skirsis nuo senųjų? Skelbiama, kad bus taikomos naujos, inovatyvios apsaugos priemonės.

– Taip, pagrindinė inovacija – langelis su portretu hologramoje. Tai naujojoje „Europos“ serijoje ir apskritai banknotų gamyboje naudojama pirmą kartą. Pakreipus naująjį 20 eurų banknotą, hologramos viršutinėje dalyje esančiame langelyje bus matomas Europos portretas.

– Kodėl ši banknotų serija pavadinta „Europa“?

– Taip ši serija pavadinta todėl, kad jos banknotų apsaugos priemonėse naudojamas graikų mitologijos deivės Europos portretas. Nuo šios deivės ir kilo mūsų žemyno pavadinimas.

– Iš išvaizdos senieji ir naujieji 20 eurų banknotai skirsis. Ar jie apyvartoje bus vienu metu? Ar senieji banknotai toliau galios?

– Taip, specialiai banknotų keisti nereikia, nes apyvartoje cirkuliuos abi serijos. Abu banknotai bus naudojami kaip mokėjimo priemonė, tiesiog pirmosios serijos banknotai palaipsniui bus išimti iš apyvartos. Jie taps beverčiais.

– Ar populiarus 20 eurų banknotas, ar dažnai mes jį naudojame? Kuris banknotas populiariausias?

– Lietuvoje pats populiariausias 50 eurų banknotas. Jis sudaro beveik pusę iš Lietuvos banko į cirkuliaciją išleidžiamų banknotų. Antroje vietoje pagal populiarumą – dvidešimtukas, kuris sudaro beveik ketvirtadalį išleidžiamų banknotų kiekio.

– Naujieji banknotai visoje Europos Sąjungoje (ES) į apyvartą bus išleisti lapkričio 25-ąją, trečiadienį. Kokia tikimybė, kad jau trečiadienį grąžos parduotuvėje gausime naujais banknotais?

– Tikimybė trečiadienį gauti tokios grąžos nėra labai didelė, nes tik trečiadienį komerciniai bankai pasiims iš Lietuvos banko naujuosius banknotus. Kai kurios parduotuvės ir bankomatai tuos banknotus jau rytoj turės, jei jie bus išvežioti, todėl maža tikimybė gauti naująjį 20 eurų banknotą yra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių