Gyventojus gali pasiekti nemalonios žinios iš VMI

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuos gyventojus, kurie turėjo deklaruoti pajamas, tačiau to nepadarė, apie jiems priskaičiuotą Gyventojų pajamų mokestį (GPM). Pranešimus gavę gyventojai su inspektoriais turės atsiskaityti per 10 darbo dienų.

Pirmieji pranešimų sulauks 15 tūkst. gyventojų, kuriems pernai pritaikytas per didelis neapmokestinamųjų pajamų (NPD) dydis, todėl jie liko skolingi valstybei apie milijoną eurų gyventojų pajamų mokesčio. Tokios skolos atsiranda, kai darbuotojai susirgę gauna ligos išmoką iš „Sodros“, gauna pajamas iš kelių darboviečių pagal skirtingas veiklos formas, arba įmonė, mokėdama atlyginimą, neatsižvelgia, kad žmogus išsiskyrė, o nepilnamečiai vaikai liko augti su buvusiu sutuoktiniu.

Vėliau inspekcija siųs pranešimus žmonėms, kurie neišlaikė automobilio trejus metus ir jį pelningai pardavė. Jų gautas pelnas apmokestinamas 15 procentų GPM. Per nurodytą laiką nesusimokėjus priskaičiuotos sumos, inspektoriai skolą nuskaičiuos savarankiškai.

Inspekcija taip pat planuoja informuoti gyventojus, kurie gali susigrąžinti GPM permoką.

„Jauni žmonės, studentai, moksleiviai, kurie dirbo ne pilnus metus. Jie metų eigoje kelis mėnesius padirbėjo ir jiems kiekvieną mėnesį buvo suskaičiuotas GPM, tačiau susumavus metinius rezultatus, paaiškėjo, kad ne visas jis buvo pritaikytas, ir dažniausiai jiems sugrąžinamas visas sumokėtas GPM“, – aiškina VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė ir primena, kad norint susigrąžinti GPM permoką būtina pateikti deklaraciją.

Išsamiau – laidos „Laba diena, Lietuva“ įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių