Gyventojai: tarifai už sistemų priežiūrą didinami ne laiku

Ketinimai ženkliai padidinti mokesčio už šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą maksimalius tarifus sukėlė aistras tarp gyventojų. Klaipėdiečių nuomone, dabar tam pats netinkamiausias metas.

Pasiūlymų nesulaukė?

Uostamiesčio valdžiai mokesčio už šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrą maksimalius tarifus vidutiniškai siūloma padidinti 68 proc. - nuo 0,16 iki 0,27 lito už kvadratinį metrą per mėnesį.

Klaipėdos savivaldybės Butų ūkio ir energetikos skyriaus vedėjas Algis Gaižutis aiškino, jog peržiūrėti tarifą būtina dėl pasikeitusios skaičiavimo metodikos, pastato priežiūros tvarkos.

Šis sprendimo projektas buvo paskelbtas viešam visuomenės svarstymui. Tačiau, anot A.Gaižučio, klaipėdiečiai liko abejingi - nesulaukta nei vieno siūlymo, nei vieno komentaro.

„Gal žmonėms neaktualu? Jei sulauktume nuomonių, atsižvelgtume į jas ir dabar. Sprendimo projekto tarybai šio posėdžio metu dar nespėsime pateikti tvirtinti“, - aiškino vedėjas.

A.Gaižučio teigimu, sprendimo projektas dėl mokesčio maksimalių tarifų buvo svarstytas dar kartą. Dabar laukiama atsakymo iš Šilumos tiekėjų asociacijos dėl dabar vyraujančių šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros darbų kainas. Tuomet bus sulyginta su savivaldybės paskaičiavimais.

„Tarifas taip ženkliai nedidėtų, jei tankiau būtų peržiūrimas. Paskutinį kartą tai buvo daryta prieš šešerius metus, o to laiko daug kas pasikeitė - metodika, reikalavimai, pridėtinės vertės mokestis. Kitose apskrities savivaldybėse tarifai yra ženkliai didesni“, - dėstė A.Gaižutis.

Anot vedėjo, nepaisant to, jog bus nustatyti didesni tarifai, prižiūrėtojai kol kas nežada jų didinti.

Skyrė per mažai laiko

Daugiabučių namų savininkų bendrijos „Paupiai“ narių nuomone, suteikta per mažai laiko gyventojams pasisakyti šiuo klausimu. Savivaldybės internetinėje svetainėje jis paskelbtas kovo 2-ąją. Pasiūlymus iš gyventojų laukta iki kovo 15 dienos.

„Realiai tam buvo skirta tik šešios dienos, nes buvo ilgasis savaitgalis“, - tvirtino gyventojai.

Bendrijos narių nuomone, sprendimo projekto prieduose pateikti skaičiavimai prilygsta miglos pūtimui.

Anot jų, skaičiuojant šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros mokestį įtraukti net tie darbai, kuriuos gyventojai atlieka patys, už juos mokama atskirai ar atliekami kartą per penkiolika metų. Vieni iš tokių patalpų priežiūra, radiatorių keitimas.

Elgiasi kaip su „runkeliais“

Klaipėdiečių paskaičiavimuose atsispindi, kad jei šis sprendimas būtų priimtas 3000 kvadratinių metrų ploto namą prižiūrinčios bedrovės per metus uždirbtų 12 tūkst. 908 litus.

Anot gyventojų, savivaldybės skaičiavimuose neatsispindi dar vienas užslėptas mokestis - šilumos punkto įrenginių sunaudotos elektros energijos sąnaudos. Jas taip pat apmoka namo gyventojai.

„Didinti tarifus siūloma pačiu netinkamiausiu laiku, kai išgyvename krizę - vyrauja didžiulis nedarbas, sumažintos pensijos. Paslaugos pinga. Mieste pilna darbo neturinčų santechnikų. Kodėl niekas svarstant šį projektą nesitarė su bendrijomis? Savivaldybė su mumis elgiasi kaip su „runkeliais“. Niekas į mūsų nuomonę neatsižvelgia“, - piktinosi gyventojai.

Bendrijos „Paupiai“ nariai tvirtino, jog savo pastebėjimus pateikė savivaldybei, tačiau A.Gaižutis teigė, jog jokių komentarų iš gyventojų nesulaukė.


Šiame straipsnyje: mokesčiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių