Grūdų augintojai – nepatenkinti

Nepatenkinti europinės paramos 2014–2020 metams skirstymo tvarka grūdų augintojai Vyriausybei primygtinai siūlo ją keisti. Augintojų teigimu, Žemės ūkio ministerija, daugiau remdama mažesnius ūkius, iškreipia konkurenciją ir trukdo modernizuotis didesniems.

Grūdų augintojai sako esantys nepatenkinti ateinančių šešerių metų europinių pinigų skirstymu ir pakeista tiesioginių išmokų tvarka. Ją patvirtinus Žemės ūkio ministerijai, augalininkystės ūkiai esą nebegalės konkuruoti su kitais.

„Augalininkystės ūkiai yra praktiškai eliminuojami iš paramos gavimo. Investicijų į savo ūkius negalėsime daryti, nes parama neproporcingai duodama tokiems sektoriams, kaip, pavyzdžiui, žieminiai šiltnamiai – vienam ūkiui [duodama] iki 10 mln. eurų. Praktiškai 10 projektų gali sunaudoti visus šiems metams skirtus pinigus“, – sako Grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas.

Be to, esą įvedamas ir akcizo mokestis bei kuro normos vienam hektarui. O naujovė – „žalinimo“ išmoka – reiškia, kad teks įvairinti pasėlius, išskirti ekologiškai jautrias vietoves, išlaikyti daugiametes ganyklas ir pievas.

Stambūs ūkininkai sako nesijaudinantys dėl grūdų kainų ir kur juos parduoti. Jie stebisi Vyriausybės pastangomis, kad maži ir dideli ūkiai konkuruotų tarpusavyje, o ne su užsienio ūkininkais.

„Maži ūkininkai juos [gautus pinigus] pravalgys, jie nebus investuoti, ūkiai nebus modernizuoti, ir mes nepakilsime į aukštesnį lygį, apie ką svajojame – kad šalis konkuruotų su Vokietija, su kitoms šalimis“, – sako Raseinių rajono ūkininkas Alfredas Bardauskas.

„Pienininkai pasakoja, kad jiems nereikia pieno, kad jie negamintų, o valstybė milžiniškas lėšas skiria pieno ūkiams. [...] Bus nuskriausti  jaunieji ūkininkai, augalininkystės ūkiai, jie negalės įsigyti būtiniausių priemonių“, – tvirtina Kupiškio rajono ūkininkas Zigmas Aleksandravičius.

Žemės ūkio ministerijos atstovai tikina, kad visiems ūkiams sudaromos vienodos sąlygos, tačiau pripažįsta, kad didesnis dėmesys – mažesniems.

„Kad jie galėtų normaliai dirbti, turėtų pinigų veiklai, o didieji ūkiai gauna pakankamai išmokų, ir jie turėtų suktis iš savo ūkio, iš verslo, iš to, ką uždirba“, – teigia Žemės ūkio viceministras Saulius Cironka.

Grūdų augintojai Vyriausybės prašo atsižvelgti į jų siūlymus pakeisti kai kurias Kaimo plėtros programos taisykles.

Lietuvoje kasmet užauginama apie 2,5 mln. tonų kviečių. Vidaus rinkoje sunaudojama apie 800 tūkst. tonų, kiti – eksportuojami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių