Grūdų augintojai ir perdirbėjai nesutaria

Prognozuojama, kad šiemet grūdų bus prikulta daugiau negu pernai – apie 6 milijonus tonų, iš jų didžioji dalis – eksportuojama.

Pasak specialistų, maždaug dviem savaitėms vėluojant javapjūtei, sklandžiai turi dirbti ir ūkininkai, ir grūdų supirkėjai, kad būtų išvengta derliaus nuostolių.

Daug kur, nors ir gerokai vėliau nei įprastai, prasidėjo žieminių rapsų pjūtis, nukulti žieminiai miežiai.

Pasak žemdirbių, kad netektų stovėti ilgose eilėse, nebūtų patirta derliaus nuostolių, sklandžiai turi dirbti ir grūdų supirkėjai. Esą ne visada grūdų kokybė nustatoma operatyviai, būna nesutarimų su perdirbėjais dėl kai kurių kokybės reikalavimų.

„Mes, ūkininkai norime žinoti kokybės rodiklius prieš išpildami grūdus supirkėjo sandėlyje. Tai prašome, kad jie paspartintų mėginių ėmimą ir investuotų, jeigu reikia, skirtų daugiau žmonių, kad tas procesas neužtruktų“, – sakė Grūdų augintojų asociacijos vadovas Aušrys Macijauskas.

„Kiekvieną transporto priemonę, prieš ją iškraunant, turi būti nustatyta  kokybė, nes kitaip mes nežinosim, kur ją išpilti. Kai ūkininkai sako, kad jie nežino kokybės iškrovus mašinos, tai netiesa, jų vairuotojai nenueina į laboratoriją ir nepasiima sertifikatų“, – teigė grūdus superkančios UAB „Agrorodeo“ generalinis direktorius Robertas Lapinskas.

Maždaug trečdalį grūdų  ūkininkai parduos pagal išankstines pardavimo sutartis. Pavyzdžiui, už toną antros klasės maistinių kviečių, kokių įprastai prikuliama daug, jie gaus apie pusantro šimto eurų.

„Kartais dedi pastangas išauginti ekstra klasės grūdus, o gauni – 1, 2, 3 ar net 4 klasę. Šitoje vietoje didelė atsakomybė tų, kurie superka. Jie pernai, pavyzdžiui, kai buvo šlapi metai, mačiau sąskaitas, kad mažesniems ūkininkams kainą numušdavo iki 40 – 60 eurų už toną“, – stebėjosi Ūkininkų sąjungos Kupiškio skyriaus pirmininkas Zigmas Aleksandravičius.

Žemdirbių interesus geriau ginti žada ministerija.

„Yra sutarti konkretūs veiksmai – tiek dėl ūkininkų geresnio atstovavimo darbo grupėje, kur nustatinėjami tie grūdų standartai. Tiek kalbant apie santykius su supirkėjais, manau, bus rasti sutarimai“, – sakė žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Šiemet  ketinama  eksportuoti maždaug 4 milijonus tonų grūdų. Pasak supirkėjų, juos išvežti neturėtų būti trikdžių. Daug grūdų bus išgabenta į Saudo Arabiją, Omaną, Pietų Afrikos Respubliką, kai kurias Europos valstybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Arnas

Arnas portretas
Mieli ūkininkai, Galime pervežti Jūsų grūdus, žemės ūkio techniką, kitą produkciją iš Lietuvos į Vokietiją, Prancūziją, Belgiją, Olandiją, Ispaniją, italiją, Austriją, Slovakiją, Čekiją. Krovinius gabename standartiniais 92m3 tentais. Galime pervežti ir tik produkcijos mėginį. Priimame krovinius ant palečių, didmaišiuose. Kreipkitės kada Jums patogu 8 611 22887, Arnas, Egliana ir KO.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių