„Grūdo kelias“: nuo 2 metrų gylio iki dangaus platybių

  • Teksto dydis:

Radviliškio rajone, Liaudiškių kaime, gyvenančio Vytauto Krikščiūno ūkyje šių metų vasaros pradžia buvo kiek neįprasta – gausybė modernios žemės ūkio technikos, ūkininkų iš tolimiausių Lietuvos kraštų bei žiniasklaidos atstovų, atvykusių į „Grūdo kelio“ renginį, organizuojamą AB „Kauno grūdai“ ir partnerių.

Savo senelių ir tėvų žemėje ūkininkas per dvi dienas priėmė gausybę žemės ūkiui neabejingų žmonių, kurie ne tik tobulino žinias apie naujausias technologijas, bet ir aplankė bene pirmą kartą Lietuvoje iškastą „Grūdo guolį“, stebėjo trąšų šou, o vakare klausėsi nuotaikingų melodijų bei žavėjosi įspūdingu pasirodymu danguje, kurį demonstravo akrobatinio skraidymo meistras Jurgis Kairys ir Šiaulių parašiutininkų klubas.

Žemės profilio vaizdas

Šiemet renginys buvo išsidėstęs 2000 hektarų plote, tačiau svarbus buvo ne tik renginio plotas ant žemės. Vienoje iš stotelių ūkininkų laukė speciali programa, esanti 2 metų gylyje ir rengta beveik devynis mėnesius. „Paruošiamuosius darbus pradėjome dar rudenį – atlikome reikiamus purškimus, tuomet pavasarį pradėjom dar aktyviau ruoštis, o duobę iškasėme likus šešioms dienoms iki renginio. Kiek mums žinoma, duobė su tokiu tikslu Lietuvoje buvo kasama pirmą kartą“, – pasakojo UAB „Chemcentras“ atstovė Rūta Muraškaitė.

Iškastas „Grūdo guolis“ stebino ir susirinkusius – niekas nebuvo matęs tokio atviro žemės profilio lauke. Ūkininkai galėjo akivaizdžiai įsitikinti, kokį poveikį turi augalų tręšimas ir kaip atrodo visa kompleksinė sistema, kokio ilgio yra augalų šaknys bei išgirsti atsakymus į jiems rūpimus klausimus.

Dangų raižantis lėktuvas

Šiais metais renginys kvietė į „Skrydį virš Grūdo kelio“, tad susirinkusiųjų žvilgsnis ne kartą nukrypo ir į dangų - dėmesį prikaustė akrobatinio skraidymo meistras J. Kairys, kurio šou nepaliko abejingų, o skrendantis lėktuvas kartkartėmis buvo taip arti žemės, jog, atrodo, buvo galima jo sparną paliesti.

Šiaulių parašiutininkų klubo parašiutininkai leidosi iš dangaus aukštybių mojuodami visiems – regis, net galėjai paprašyti, kad gabalėlį debesies atneštų ant žemės. Atrodo, lyg iš niekur danguje atsiradę parašiutininkai nusileido prie pat renginio žiūrovų buvusiame lauke. Šventės metu taip pat netrūko muzikinių pasirodymų, šokių ir magijos.

Iš net ir tolimiausių Lietuvos kraštų bei kaimyninių valstybių atvykę ūkininkai džiaugėsi juos priėmusio V. Krikščiūno svetingumu, o pats ūkininkas linkėjo visiems gerai praleisti laiką: „Tai didelė garbė, o kartu ir atsakomybė priimti tokią šventę. Sužinojęs, kad šventė vyks pas mane, iš karto pradėjau ruošis. Dar praėjusią vasarą pradėjau tvarkytis laukus, galvoti, kaip čia viskas vyks. Esu pagerbtas „Kauno grūdų“, kad šiais metais jie pasirinko mano ūkį. Linkiu visiems gero pasibuvimo ir žinių“.

Iš Lietuvos ir kitų Europos valstybių

Ketvirtus metus vykstantis renginys negali skųstis dalyvių gausa – šiais metais „Grūdo kelią“ aplankė ne mažiau nei tūkstantis ūkininkų iš visų Lietuvos regionų bei svečiai iš kaimyninių šalių – Baltarusijos, Latvijos, Estijos Lenkijos, Izraelio, Ispanijos, Suomijos, Austrijos ir Jungtinės Karalystės.  Renginio metu dalyviai apžiūrėjo ūkininko V. Krikščiūno 2000 hektarų plote auginamas grūdines kultūras – žieminius bei vasarinius kviečius, ankštinius (žirnius, pupas), žieminius rapsus ir kukurūzus. Minėtose kultūrose ir buvo atliekami bandymai, su kurių rezultatais turėjo progą susipažinti „Grūdo kelio“ dalyviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių