G.Kirkilas: apie „Snorą“ blogos informacijos nebuvo

Buvęs premjeras Gediminas Kirkilas tvirtina, kad jo vadovavimo Vyriausybei laikais „Snoro“ banko finansinė situacija nebuvo bloga.

Trečiadienį G.Kirkilas atsakė į „Snoro“ bankroto aplinkybes narstančios Seimo laikinosios tyrimo komisijos klausimus.

Komisijos nariai teiravosi buvusio socialdemokratų Vyriausybės vadovo, ar 2006-2008 metais, kai G.Kirkilas buvo premjeras, gauta kokių nors nerimą keliančių žinių apie „Snoro“ banko padėtį.

„Komisija domėjosi daug kuo, įskaitant ir socialdemokratų tuometiniu politiniu susitarimu su konservatoriais dėl bendradarbiavimo. Ar buvo požymių, kad situacija „Snore“ bloga? Priešingai – visų bankų situacija tuomet buvo gera, visi bankai buvo pelningi“, - kalbėjo ekspremjeras žurnalistams.

Tiesa, jis pripažino, kad „tuomet buvo išsipūtęs finansinis burbulas“, kuriam sprogus galėjo kilti problemų bankų sektoriuje.

G.Kirkilas pabrėžė, kad Lietuvoje pagal Konstituciją ir įstatymus komercinių bankų priežiūrą vykdo Lietuvos bankas. „Vyriausybė negali į tai kištis. Mes, be abejo, gaudavom apibendrinančią informaciją apie padėtį bankų ir finansų sektoriuje. Ir pagal tą informaciją bankų finansinė situacija buvo tikrai gera. Centrinis bankas prižiūri komercinius bankus. Vyriausybė to nedaro. Vyriausybė, aišku, informuojama apie padėtį, bet sprendimų nepriima. Tą pasakiau ir komisijai“, - kalbėjo jis.

„Kita vertus, nuo 2002 metų buvo vykdomas tyrimas dėl kai kurių bankų, įskaitant ir „Snorą“,  pinigų kilmės. Kiek man žinoma, tyrimas baigėsi 2010 metais ir jis baigėsi niekuo“, - teigė politikas.

G.Kirkilas atsisakė įvardyti, kokių kitų komercinių bankų pinigų kilmę narstė teisėsauga, tvirtindamas, kad tai uždara informacija.

„Bankai yra labai jautri institucija. Per vieną dieną gali situacija pasikeisti. Jeigu, pavyzdžiui, didelė pinigų suma buvo pervesta kur nors kitur, galėjo padėtis labai greitai pasikeisti į blogą“, - tvirtino ekspremjeras.

G.Kirkilas tvirtino iki šiol nežinojęs, kad kai kurie aukšti Lietuvos banko Priežiūros departamento pareigūnai buvo susiję giminystės ryšiais su „Snoro“ darbuotojais. „Tai, aišku, blogai. Bet man nebuvo žinoma apie tuos giminystės ryšius. Jie paaiškėjo tik dabar“, - sakė politikas.

Paties G.Kirkilo duktė dirba Lietuvos banko Viešųjų ryšių skyriuje.

Paklaustas, kas kaltas dėl pernai kilusio „Snoro“ bankroto, ekspremjeras atsakė: „Manau, kad teisėsauga turi pasakyti, kas čia kaltas. Turime institucijas, kurios tai daro ir tai tiria. Jos ir turi atsakyti“.

G.Kirkilas premjeru buvo paskirtas 2006 metų liepą. Po Seimo rinkimų 2008 metų rudenį, valdžią perėmus dešiniesiems premjero pareigas pradėjo eiti Andrius Kubilius. Pastarasis trečiadienį taip pat atvyko liudyti Seimo laikinajai komisijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zlatan

zlatan portretas
Jojo, ir krizes per pypkes dumus ir partskolos diploma nesimate
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių