Gera žinia darbuotojams – papildomos ir pailgintos atostogos nemažės

  • Teksto dydis:

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas Vyriausybės nutarimo projektas, kuriuo nuo liepos 1 d. turėtų būti patvirtinta pailgintų ir papildomų atostogų skyrimo ir apskaičiavimo tvarka, jau suderintas su suinteresuotoms institucijoms ir artimiausiu metu bus teikiamas svarstyti Vyriausybei.

Projekte kalendorinės dienos perskaičiuotos į darbo dienas, iš esmės paliekant tas pačią atostogų trukmę ir tas pačias darbuotojų bei darbo pobūdžio grupes, kurioms suteikiamos tokios atostogos.

Pavyzdžiui, mokyklų, psichologinių, pedagoginių psichologinių tarnybų, vaikų globos įstaigų ir sutrikusio vystymosi kūdikių namų pedagoginiams darbuotojams numatoma 40 darbo dienų (jei dirbama penkias darbo dienas per savaitę) atostogų arba 48 darbo dienos (jei dirbama šešias darbo dienas per savaitę). Jei darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip aštuonių savaičių trukmės pailgintos atostogos) .

Mokslo ir studijų institucijų mokslo darbuotojams (vyriausieji mokslo darbuotojai, vyresnieji mokslo darbuotojai, mokslo darbuotojai, jaunesnieji mokslo darbuotojai) siūloma 40 darbo dienų (jei dirbama penkias darbo dienas per savaitę) arba 48 darbo dienų (jei dirbama šešias darbo dienas per savaitę) atostogų. Jei darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas, darbuotojui turi būti suteiktos ne trumpesnės kaip aštuonių savaičių trukmės pailgintos atostogos; sveikatos priežiūros specialistai ir kt.), skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Papildomos atostogos irgi yra perskaičiuojamos į darbo dienas, paliekant tokias pačias jų suteikimo sąlygas ir tvarką, o kasmetinės papildomos atostogos pervardijamos papildomomis atostogomis. Papildomos atostogos suteikiamos už ilgalaikį nepertraukiamąjį darbą toje pačioje darbovietėje. Pavyzdžiui, 10 m. nepertraukiamojo darbo stažo turintiems darbuotojams būtų skiriamos trys darbo dienos (buvo trys kalendorinės dienos), kas penkerius vėlesnius metus – po vieną darbo dieną (buvo viena kalendorinė diena).

Už darbą sąlygomis, jeigu yra nukrypimų nuo normalių darbo sąlygų ir tokių nukrypimų negalima pašalinti (priklausomai nuo to, kiek tokioje aplinkoje dirbta procentų darbo laiko) skiriamos papildomos atostogos: nuo 81 iki 100 procentų darbo laiko – penkios darbo dienos, nuo 61 iki 80 procentų – keturios darbo dienos, nuo 41 iki 60 procentų – trys darbo dienos, nuo 21 iki 40 procentų – dvi darbo dienos, iki 20 procentų – viena darbo diena. Už ypatingą darbų pobūdį darbuotojams, kurių darbas (ne mažiau kaip pusė viso darbo laiko per metus, už kuriuos suteikiamos atostogos) yra kilnojamojo pobūdžio arba atliekamas kelionėje, lauko sąlygomis, susijęs su važiavimais, priklauso dvi darbo dienos papildomų atostogų.

Darbuotojams, turintiems teisę gauti pailgintas ir papildomas atostogas, jų pasirinkimu suteikiamos arba tik pailgintos atostogos, arba prie kasmetinių atostogų pridėtos papildomos atostogos (kaip ir šiuo metu yra numatyta).


Šiame straipsnyje: atostogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių