Po derybų su „Gazprom“ – optimistinės nuotaikos

  • Teksto dydis:

Dujos pigs – tokia nuotaika baigėsi ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus vakarykštis susitikimas su į Lietuvą atvykusiu Rusijos dujų koncerno "Gazprom" valdybos pirmininku Aleksejumi Mileriu, kuris pristatė "Gazprom" poziciją dėl investicinių, komercinių ir dujų tranzito klausimų.

Pokalbiai tęsis

"Susitikime vyko diskusija dėl daugelio Lietuvai aktualių klausimų. Mes siekiame naujos dujų kainos formulės, atspindinčios pasikeitusią situaciją rinkoje. Sutarta, kad savo poziciją dujų koncernas pateiks raštu, tuomet pasiūlymus detaliai turėtų išnagrinėti Lietuvos derybinė darbo grupė", – po susitikimo sakė premjeras A.Butkevičius.

"Gazprom" vadovas A.Mileris pažadėjo sumažinti dujų kainas Lietuvai, tačiau sakė, kad tai yra derybų dėl kompleksinio bendradarbiavimo klausimas ir susitarimai bus pasiekti artimiausiu metu.

"Žinoma, Lietuvos vartotojams pats įdomiausias ir svarbiausias klausimas yra dujų kainų lygis, kurį taiko "Gazprom". Aš noriu pasakyti, kad kompleksinio sutarimo visais svarbiausiais klausimais kontekste mes kalbame apie esminį kainos sumažinimą Lietuvos vartotojams. Derybos dėl bendradarbiavimo scenarijų bus pratęstos, abi pusės nori jas baigti artimiausiu metu", – po susitikimo su premjeru žurnalistams sakė A.Mileris.
Šalys nekomentuoja, kokiomis sąlygomis "Gazprom" sumažintų dujų kainą Lietuvai, tačiau tikina, kad nekalbama apie trečiojo ES energetikos paketo peržiūrą, bet diskutuojama dėl 5 mlrd. litų vertės Lietuvos ieškinio Stokholmo arbitraže ir ilgalaikės dujų tiekimo sutarties.

Konsultuojasi EK atstovais

A.Butkevičius pabrėžė, kad per visą iki šiol vykusių derybų procesą buvo laikomasi Europoje ir Lietuvoje galiojančių teisės aktų, nuolat konsultuotasi su Europos Komisijos atstovais.

Susitikime taip pat kalbėta apie tranzitą į Kaliningradą, tai, kad Lietuva užtikrina stabilų ir patikimą dujų tranzitą. Komercinė tranzito sutartis turėtų būti sudaryta tarp bendrovių "Amber Grid" bei "Gazprom" ir atitikti ES teisę.

"Teisiniai ginčai su "Gazprom" nebus nutraukti, kol visi klausimai nebus kompleksiškai išspręsti. Šiandien įvykusį pokalbį vertinu kaip teigiamą konstruktyvių derybų rezultatą. Šis susitikimas neturės įtakos nei trečiojo ES energetikos paketo, nei atskirų strateginių projektų įgyvendinimui Lietuvoje", – teigė ministras pirmininkas A.Butkevičius.

Taiso pirmtakų klaidas

Nuo 2010 m. Vakarų Europos šalys ir Latvija už dujas mokėjo mažesnėmis kainomis, o Lietuvai dėl konservatorių bei liberalų Vyriausybės vykdytos politikos jos išliko nepakitusios ir susietos su didėjančia naftos bei dyzelino kaina.

Ekspertų skaičiavimu, vertinant dujų kainų dinamiką per minėtą laikotarpį Lietuva, palyginti su Latvija, už dujas permokėjo apie 2,6 mlrd. litų, o su Vokietija – apie 700 mln. litų. Dėl tokios kainodaros sąskaitų už šildymą našta gulė ant Lietuvos gyventojų pečių, didėjo verslo išlaidos, o valstybės konkurencingumas mažėjo.

A.Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė dar balandį įpareigojo Lietuvos derybų grupę pradėti derėtis su "Gazprom" dėl visų neišspręstų klausimų, tarp jų ir mažesnės dujų kainos Lietuvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Atsiklaupė prieš poną ir tas pažadėjo...jei jo batus puls visi bučiuoti? Ir kad pamirštų 5 milijardus, pavogtus iš mūsų

Re

Re portretas
Jeigu pažadėjo sumažinti kainas, tai tikrai ne už dyką...Kažko reikalaus atsisakyti, ne kitaip. Bet visteik, kad tokios derybos vyksta, jau didelis poslinkis, o galėjo jau seniai taip būti deramasi dėl kainų sumažinimo. KOdėl iki šiol tai buvo vilkinama? Kodėl nebuvo statomas net 20 metų!!! dujų terminalas? Kas ir kodėl trukdė tai drayti???

Re

Re portretas
Jeigu pažadėjo sumažinti kainas, tai tikrai ne už dyką...Kažko reikalaus atsisakyti, ne kitaip. Bet visteik, kad tokios derybos vyksta, jau didelis poslinkis, o galėjo jau seniai taip būti deramasi dėl kainų sumažinimo. KOdėl iki šiol tai buvo vilkinama? Kodėl nebuvo statomas net 20 metų!!! dujų terminalas? Kas ir kodėl trukdė tai drayti???
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių