„Gazprom“ tikisi nesutarimus su Lietuva išspręsti derybose

Rusijos koncernas „Gazprom“ tikisi nesutarimus su Lietuva dėl dujų sektoriaus pertvarkos išspręsti derybose, dalyvaujant Europos Komisijai.

Tai „Gazprom“ akcininkų metiniame susirinkime pareiškė Rusijos dujų monopolininko valdybos pirmininko pavaduotojas Aleksandras Medvedevas, pranešė agentūra „Interfax“.

Akcininkų paprašytas pakomentuoti Lietuvos planus bendrovę „Lietuvos dujos“, kurios didelis akcijų paketas priklauso „Gazprom“, iki 2014-ųjų suskaldyti į tris dalis, A.Medvedevas pabrėžė, jog Lietuva pasirinko kraštutinai radikalų Europos Sąjungos Trečiojo energetikos paketo pritaikymą dujų sektoriui.

A.Medvedevo žodžiais, „Gazprom“ priverstas savo interesus ginti teisme, bet tikisi, kad per derybas, į kurias įsitraukė ir Europos Komisija, „Lietuvoje visgi nugalės sveikas protas, ir šį klausimą bus galima išspręsti civilizuotai“.

A.Medvedevas pridūrė, jog su Lietuvos kaimynėmis, pavyzdžiui, su Lenkija, pavyko dujų sektoriaus pertvarką „sureguliuoti civilizuotai“, atsižvelgiant į Rusijos interesus.

Lietuvos dujos„ dujų perdavimo ir skirstymo veiklų atskyrimo veiksmų plane numatyta, kad iki 2014 metų spalio pertvarkius bendrovę, magistraliniai dujotiekiai atiteks nuo “Lietuvos dujų„ atskiriamai naujai įmonei. Pačioms “ Lietuvos dujoms„ liks tiekimo veikla, o skirstymo veiklą bei skirstymo vamzdynus perims naujai steigiama “ Lietuvos dujų" antrinė įmonė.

Tikėtina, kad visų bendrovių akcininkės iki 2014-ųjų spalio bus dabartinės akcininkės „E.ON Ruhrgas“, „Gazprom“ ir Lietuvos Vyriausybė. Jei šalys nesusitars dėl kainos ir kitų akcijų išpirkimo sąlygų, „Gazprom“ ir „E.ON Ruhrgas“ būsimoje dujų perdavimo įmonėje nuo 2014 metų spalio galės būti finansinės investuotojos, kurios neturėtų balsų ir teisių, išskyrus teisę į dividendus.

Tačiau jei Vyriausybė susitars su „Gazprom“ ir „E.ON“, pastarieji jai parduotų magistralinių dujotiekių įmonės akcijas. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas ne kartą yra minėjęs, kad šie dujotiekiai turėtų priklausyti valstybei.

„Gazprom“ dabar valdo 37,06 proc., Vokietijos „E.ON Ruhrgas International“ - 38,9 proc., Energetikos ministerija - 17,7 proc. „ Lietuvos dujų“ įstatinio kapitalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gazpromas uber ales

gazpromas uber ales portretas
Kol nebus sdg terminalo lygiavertės derybos neįmanomos, o lįst maskoliams subinėn,gal jau užtenka a?

g.j.

g.j. portretas
Tsibudo dinofauras, kaip Lietuva konkreciai emesi suskystintu duju terminalo ---GEDA!!!!!!!

kai jau pradejom statybas atsi

kai jau pradejom statybas atsi portretas
too late
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių