„Gazprom“ dėl pigesnių dujų Lietuvai kelia sąlygų

Vienintelis dujų tiekėjas Lietuvai - Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ sutiktų jau šiemet penktadaliu atpiginti Lietuvai tiekiamas gamtines dujas, tačiau Lietuva turi išpildyti kai kurias koncerno keliamas sąlygas.

BNS turimas „Gazprom“ siūlomas Vyriausybės ir Rusijos koncerno memorandumo projektas numato, kad Lietuva iki 2020 metų pratęstų ilgalaikę dujų tiekimo sutartį bei įsipareigotų užtikrinti patikimą dujų tranzitą į Karaliaučių.

Nepavykus deryboms, bendrovės „Lietuvos dujos“ nuosavybės atskyrimas būtų atidėtas vieneriems metams - iki 2015 metų spalio 31 dienos.

Kol vyks derybos, Lietuva ir „Gazprom“ taip pat įšaldytų Lietuvos ir tarptautiniuose teismuose vykstančius tarpusavo teisinius ginčus bei procesus, nukreiptus prieš „Lietuvos dujų“ vadovus. Ginčai būtų įšaldyti ne ilgiau kaip iki 2014-ųjų spalio, arba kol Lietuva ir „Gazprom“ sutars iš viso juos nutraukti.

Anot dokumento, patenkinus šias sąlygas, „Gazprom“ jau nuo balandžio 1-sios sutiktų dujų kainą sumažinti 20 procentų.

Dokumente numatyta, kad dujų tranzito į Karaliaučių kaina nebus diskriminacinė, palyginti su analogiškų paslaugų kainomis kitose Europos šalyse, Lietuva taip pat turės garantuoti, kad „Gazprom“ nebus diskriminuojamas kitų dujų tiekėjų atžvilgiu.

Premjeras Algirdas Butkevičius balandžio pradžioje teigė, kad iki 2014 metų pabaigos pastačiusi suskytintų gamtinių dujų (SGD) terminalą, Lietuva neketina pasirašyti naujos ilgalaikės dujų tiekimo sutarties su „Gazprom“, kuris dabar yra vieninteliu dujų tiekėjas šaliai.

Šiuo metu „Lietuvos dujų“ ir „Gazprom“ sutartis dėl dujų tiekimo galioja iki 2015 metų pabaigos.

Europos Komisija šiuo metu atlieka tyrimą dėl „Gazprom“ veiklos Vidurio ir Rytų Europoje - įtariama, kad koncernas, susiedamas dujų kainas su naftos kainomis, galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams. Kainų komisijos duomenimis, vidutinė į Lietuvą importuotų gamtinių dujų  kaina sausį siekė 1250 litų už tūkstantį kubų - manoma, kad Latvijai ir Estijai dujos parduodamos 10-15 proc. pigiau.

Lietuva mano, kad „Gazprom“ šaliai, kuri pirmoji iš Baltijos šalių įgyvendina trečiąjį Europos Sąjungos (ES) energetikos paketą ir iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti Rusijos koncerno iš dalies valdomų „Lietuvos dujų“ veiklas, taiko diskriminacinę dujų kainą, kuri yra didžiausia ES.

Pastaraisiais metais Rusija griežtai kritikavo Lietuvos dujų sektoriaus reformą. Įgyvendindama vadinamąjį trečiąjį energetikos paketą, Lietuva iki 2014 metų pabaigos ketina visiškai atskirti „Lietuvos dujų“ veiklas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Copy D

Copy D portretas
reikia tik protingai deretis o nebuti uzsispyre kaip oziai.koncervu pavyzdys parode kad nieko savo uzsispyrimu nepasieksime.

Arnas

Arnas portretas
Lietuva eina labai geru keliu. Jau dabar mokame labai brangiai už dujas, aukojame savo konkurencingumą trumpam periodui, kad ilgam peruodui būtume labai konkurencingi ir politiškai savarinkiškesni. Tikrai nemanyčiau, kad reikėtų pratęsinėti sutartis dėl nuolaidų, kurios prives vėl prie aukštų kainų dėl esamos monopolijos. Kai tapsime energetiškai nepriklausomi, tapsime turtingesni. Vienareikšmiškai. Tad būkime vieningi. Ir išmintingi.

rita

rita portretas
Niekaip nesuprantu . Vokietijoje ir kitur visur gazpromas turi komandas futbolo ,kurias remia ,turi kitokiu variantu ir niekas neverkia kad cia rusai . Tik pas mus konservatoriai gyvendami dar nezinia kokias laikais ir patys nemokedami is savo kisenes uz dujas taip elgiasi > man atrodo ,kad vokiecia dar nuo vytauto laiku daug daugiau padare bedu lietuvai arba lenkai ,bet ne su jais viska galima . iki idiotizmo einama
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių