Garsiems ekonomistams nosį nušluostė 11-metis

11-metis, sukūręs pasitraukimo iš euro zonos planą, kuriame kalba apie picą ir blyną, pagrobė šlovę iš kai kurių žymiausių Europos ekonomistų.

Jurre`as Hermanas buvo vienas iš 452 kandidatų, dalyvavusių konkurse Wolfsono ekonomikos premijai laimėti. 250 tūkst. svarų sterlingų (apie 990 tūkst. litų) apdovanojimą praėjusių metų spalį įsteigė britų drabužių parduotuvių tinklo „Next“ vadovas Simonas Wolfsonas, raginęs siūlyti tikėtinus siūlymus, kaip išstoti iš euro zonos.

Nors 11-mečio pasiūlyta idėja tarp penkių geriausių nepateko, J. Hermanas sulaukė specialaus žiuri įvertinimo, praneša telegraph.co.uk.

J. Hermanas siūlė, kad graikai eurus į naujas drachmas galėtų pasikeisti banke, kurias Graikijos vyriausybė tuomet perskirstytų kreditoriams, kad jie galėtų gauti „picos gabalėlį“.

„Bankas visus šiuos eurus duoda Graikijos vyriausybei. Šie eurai visi kartu sudaro blyną arba picą. Dabar Graikijos vyriausybė gali pradėti grąžinti savo skolas, visi, kurie įsiskolinę, gauna picos gabalėlį. Galite matyti, kad visi šie eurai picoje tenka kompanijoms ir bankams, kurie suteikė paskolas Graikijoje“, – teigė J. Hermanas.

Jo plane taip pat atsižvelgta į potencialų kapitalo nutekėjimą iš Graikijos.

„Graikai nenori keisti eurų į drachmas, nes jie žino, kad drachmos smarkiai nuvertės. Taigi jie bandys savo eurus pasilikti ar paslėpti. Jie žino, kad jei šiek tiek palauks, gaus daugiau drachmų“, – dėstė 11-metis.

„Taigi jei graikas bandys pasilikti eurus (ar padėti juos į kitos šalies, pavyzdžiui, Olandijos ar Vokietijos) bankus, ir tai bus pastebėta, jis bus nubaustas tokia pačia ar dvigubai didesne bauda, kaip pinigų suma, kurią jis bandė paslėpti. Tokiu būdu bus užtikrinta, kad visi graikai atneš savo eurus į Graikijos banką ir Graikijos vyriausybė galės grąžinti visas skolas“, – pridūrė jis.

Už savo pastangas J. Hermanas gaus 100 eurų dovanų čekį. Jei euras tikrai žlugs, jis jį panaudoti turėtų kuo greičiau.


Šiame straipsnyje: ekonomikaekonomistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių