G. Skaistė: NT mokesčio pusė gyventojų nemokės, vidutinis dydis – keturiolika eurų per metus

Lietuvoje siūlomo įvesti nekilnojamojo turto (NT) mokesčio pusė šalies gyventojų nemokėtų, o likusi dalis mokėtų vidutiniškai keturiolika eurų per metus, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

„Gyvenamajam būstui būtų taikomas lengvatinis tarifas, tai reiškia, kad pusė gyventojų už savo būstą apskritai nemokėtų, nes kaip atskaitos taškas yra imamas vidutinės vertės būstas kiekvienoje savivaldybėje“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė G. Skaistė.

Būsto vertės mediana gaunama išrikiavus visus savivaldybėje NT vienetus į eilę pagal vertes ir paėmus vidurinį eilės dydį.

Būstui, kurio vertė siekia 1–2 medianas (vidutinė būsto vertė konkrečioje savivaldybėje), būtų taikomas 0,06 proc. NT mokesčio tarifas, o viršijus dviejų medianų vertę – 0,1 proc.

„Vidutinis mokėtinas mokestis už gyvenamąjį būstą būtų keturiolika eurų per metus“, – teigė ji. 

Pensininkai ir socialiai remtini gyventojai galėtų prašyti atidėti mokesčio mokėjimą. 

Ministerija siūlo, kad apmokestinti kitą nekomercinį NT savivaldybės savo nuožiūra apmokestintų 0,1–1 proc. tarifu, o pajamos atitektų savivaldybėms, o ne valstybės biudžetui, kaip šiuo metu.

Šis mokestis įvedamas pagal tarptautinių organizacijų Lietuvai teikiamas rekomendacijas. Jeigu NT įstatymo pataisoms  pritartų Seimas, jis įsigaliotų nuo 2025 metų, o pirmą kartą gyventojai mokestį turėtų mokėti 2026 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaityk

Skaityk portretas
NT mokestis Lietuvai yra rekomendacinio pobūdžio, bet jis nėra privalomas. Kodėl yra skurdinama ir taip nuskurusi tauta?

True

True portretas
Baudziava grizta o tus baudziauninkai mokesite.

Lietuvis

Lietuvis portretas
Va pagaliau G.Skaistė prisipažino , kad šitą mokestį įvesti liepia "Šeimininkas(-ai)" . Na ir kur protelis šios panelės ?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių