G. Oettingeris: Lietuva viena per maža AE projektui

Ar statyti naują branduolinę jėgainę, turi nuspręsti Lietuvos Vyriausybė, tačiau pati viena Lietuva per maža tokiam projektui, penktadienį pareiškė Europos Komisijos energetikos komisaras Giuntheris Oettingeris (Giunteris Otingeris).

„Dėl atominės energetikos reikia jūsų Vyriausybės sprendimo, atsižvelgus į jūsų mokslininkų išvadas“, - Vilniuje sakė Europos Komisijos narys, susitikęs su Seimo Europos reikalų ir Užsienio reikalų komitetų nariais.

Kita vertus, G. Oettingeris tvirtino, kad Lietuva viena negalės pastatyti atominės elektrinės.

„Lietuva viena yra per maža tokiam projektui šalis“, - sakė eurokomisaras.

Jis ragino šiuo klausimu kalbėtis su Latvija, Estija, Lenkija ir kurti bendrą elektros rinką.

Kalbėdamas apie Europos Sąjungos (ES) požiūrį, jis teigė, kad ES pareiga - reikalauti aukščiausių techninių standartų, laikantis ES numatytų parametrų.

G. Oettingeris priminė, kad Europoje naudojama 30 proc. branduolinės energetikos, tačiau 18 šalių yra nutarusios uždaryti branduolines jėgaines.

Buvusi centro dešiniųjų Vyriausybė buvo parengusi projektą, pagal kurį Baltijos šalių energetikos įmonės ir Japonijos kompanija „Hitachi“ naują 1350 megavatų atominę elektrinę turėjo pastatyti iki 2020-2022 metų. Tačiau Lietuvos gyventojai neišsakė paramos Visagino atominės elektrinės projektui per konsultacinį balsavimą referendume pernai spalį. Tuomet už naujos atominės elektrinės statybą balsavo 34,09 proc., prieš - 62,68 proc. dalyvavusių rinkėjų. Aktyvumas buvo 52,58 procento.

Penktadienį energetikos eurokomisaras taip pat susitinka su aukščiausiais šalies vadovais - prezidente Dalia Grybauskaite, premjeru Algirdu Butkevičiumi.

G. Oettingeris atvyko į Vilnių, norėdamas padėti pasirengti Lietuvos pirmininkavimui energetikos srityje ir pristatyti Europos Komisijos darbo tikslus 2013 metų antrąjį pusmetį.

Eurokomisaras Lietuvoje aptaria energetikos klausimus, kurie bus svarstomi gegužės 22 dienos Europos Vadovų Taryboje, tarp jų - vidaus energetikos rinkos sukūrimas iki 2014 metų, investicijos į modernią energetikos infrastruktūrą, galimybės mažinti energijos sąnaudas namų ūkiams ir pramonei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kas per antrastes

kas per antrastes portretas
Lietuva niekada ir nesake, kad viena statys AE

susirinko

susirinko portretas
4 ubagėliai prie alaus kiosko ............visą kioską išgertų.............bet vienas,neištvėres,pabėgo o kitiems trims ir ant vieno plastmasinio neužteko.......amen,eis skandintis į Rytprusius,ten alus pigesnis

to 1

to 1 portretas
Na taip, daugiau jau nesake, kad statys AE viena, kai paskaiciavo, kiek kainuos, o pries tai sake-susireiksminimas auksciau blaivaus proto. Saunuolis p.Oettingeris-pastaty s i vieta vietinius issisokelius.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių