G. Nausėda: neradus kompromiso dėl ES biudžeto, pralaimės visos šalys

Nepavykus rasti sprendimo dėl Europos Sąjungos biudžeto, kurį dėl susiejimo su teisės viršenybės principu vetavo Lenkija ir Vengrija, nukentėtų visos šalys, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Pasak jo, apie tai diskutuota Europos Vadovų Taryboje, o norą ieškoti kompromisų rodo ir Lenkija.

„Abi pusės siekia rasti sprendimus ir tikrai pralaimėsime visi, jeigu sprendimai nebus rasti“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė prezidentas.

„Pasirengimas kompromisui tikrai yra, jis yra iš abiejų pusių“, – pridūrė G. Nausėda.

Jis teigė, jog šią poziciją aiškiai išsakė ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) vizito Lietuvoje metu.

„Tikrai, patikėkite, tai bus labai skausmingas dalykas visiems mums, nes mes įdėjome nežmoniškai daug pastangų, kad būtų pasiektas susitarimas liepos mėnesį ir bus be galo sudėtinga grįžti prie viso paketo svarstymo iš naujo ir rasti tuos kompromisus. Šiandien galbūt įvairiais klausimais mes net ir nebegalėtume rasti tų kompromisų, kuriuos radome prieš keletą mėnesių“, – sakė G. Nausėda.

Lenkija ir Vengrija, Briuselio kritikuojamos dėl gręžimosi nuo demokratinių vertybių, praėjusią savaitę vetavo 1,8 trln. vertės ES biudžetą ir koronaviruso pandemijos paveiktos ekonomikos gaivinimo planą.

Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) ketvirtadienį dar kartą pasisakė prieš ES siūlymus dėl biudžeto ir ekonomikos gaivinimo paketo. Jie pareiškė, kad finansavimas turi būti atsietas nuo reikalavimų laikytis teisinės valstybės principų.

Briuselis šiuo metu vykdo tiriamąją procedūrą dėl Varšuvos pastangų apriboti teismų sistemos nepriklausomumą. ES taip pat atlieka tyrimą dėl tokių demokratinių normų kaip spaudos laisvė galimų pažeidimų Vengrijoje.

Abi šalys siūlymą dėl įstatymų viršenybės laiko prieš jas nukreiptu puolimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių