G. Nausėda: GPM paskirstymo problema nėra iki galo išspręsta

  • Teksto dydis:

Gyventojų pajamų mokesčio paskirstymo savivaldybėms problema nėra iki galo išspręsta, sako didžiausio šalyje komercinio SEB banko analitikas. Gitanas Nausėda mano, kad Finansų ministerijos siūloma nauja metodika neišspręs Vilniaus skolos problemos.

„Jei vien aklai žiūrėsime į GPM vienam gyventojui, galime gauti neteisingas įžvalgas ir Vilnius vėl atsidurs Pelenės vaidmenyje ir neišspręs savo skolos problemų, o situacija į gera nepasikeis. Šita problema, nepaisant patobulinimo, liko ir apie save primins artimiausioje ateityje“, - antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo SEB prezidento patarėjas G.Nausėda.

Jo teigimu, Vilniui vien tik savo pastangomis bus sudėtinga išspręsti skolos problemas, tam reikia svaresnės centrinės valdžios pagalbos.

„Šiuo metu trūksta solidarumo tarp centrinės valdžios ir Vilniaus. Reikėtų supratingiau pažvelgti į centrinės valdžios paramą Vilniui, nes Vilniaus problemos ilgainiui gali tapti visos šalies problemomis“, - žurnalistams sakė SEB analitikas.

Siūloma, kad Vilniaus miestui tenkanti GPM dalis 2016 metais sudarys 45,95 proc., arba 2,05 procentinio punkto mažiau nei šiemet (48 proc.). Kaunui tenkanti GPM dalis mažės nuo 94 iki 76,85 proc., Neringos savivaldybei - nuo 100 iki 59,04 proc., o Klaipėdai didės nuo 86 iki 87,32 proc.

Tačiau visoms savivaldybėms bus skiriamos papildomos lėšos, atsižvelgiant į vietos kelių ir gatvių ilgį, jų teritorijos plotą, pensininkų, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų skaičių ir kitus rodiklius, turinčius įtakos jų išlaidoms.

Finansų ministras Rimantas Šadžius rugsėjo pradžioje teigė, kad savivaldybėms tenkanti GPM dalis bus nustatoma, atsižvelgiant į pajamų mokestį, tenkantį vienam žmogui - jei ji bus didesnė už šalies vidurkį, ji taps donore ir neteks dalies surenkamų lėšų.

2016 metų biudžeto projekte numatyta, kad savivaldybėms, išskyrus Vilnių, Kauną, Klaipėdą ir Neringą, turėtų atitekti 100 proc. jų teritorijose surenkamo GPM, o bendra visoms joms tenkanti dalis turėtų siekti 75,49 proc. - 2,69 procentinio punkto daugiau nei šiemet (72,8 proc.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių