G. Kirkilas: nėra jokių ženklų, kad biudžetas galėtų būti netinkamas

Lietuvos biudžeto projektas bus tinkamas Europos Komisijai (EK), nes nepažeidžia fiskalinės drausmės kriterijų, Eltai sakė Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas.

Penktadienį komitetas pateiks savo išvadą dėl 2019 m. valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių projekto.

„Nėra jokių įspėjamųjų ženklų, kad jis nebūtų tinkamas. Jis prieš tai buvo derintas su Komisija neformaliai. Mes nepažeidžiame jokių fiskalinės drausmės kriterijų, tad bus tinkamas“, - Eltai komentavo G. Kirkilas.

Jo teigimu, biudžeto projektas per daug optimistinis galbūt atrodo tik opozicijai.

„Jai tai nepatinka, nes mes sprendžiame daug socialinių klausimų, tai suprantama, kad jie (opozicija. - ELTA) galvoja, kad per daug optimistinis. Bet kaip jis gali būti kitoks ir kaip Vyriausybė gali nereaguoti į ekonomikos augimą, kuris yra gana didelis, ir nemėginti mažinti socialinių skirtumų? Aš manau, kad tai neįmanoma.

Bet kaip jis gali būti kitoks ir kaip Vyriausybė gali nereaguoti į ekonomikos augimą, kuris yra gana didelis, ir nemėginti mažinti socialinių skirtumų?

Nei jeigu kažkokie juodi debesys, pasak kai kurių ekspertų, ir ateina - tai kasmet apie tuos debesis kalba, bet po to visi pamiršta. Ne visai sutinku, kad kažkoks yra argumentas, kad 10 metų gyvename ekonomikos augimo sąlygomis (ir krizė kas dešimtmetį turi kartotis. - ELTA), tai yra kažkoks visiškai mistinis kriterijus. Ekonominio augimo bangos būna skirtingos - ir 10, ir 15, ir 20, kartais 5 metai“, - kalbėjo parlamentaras.

ELTA primena, kad Seime biudžeto projektas šiuo metu svarstomas komitetuose, plenariniame posėdyje prie jo grįžti žadama lapkričio 22 d.

EK savo biudžeto projektus teikia visos šalys narės. EK preliminarų vertinimą atlieka iš karto po projekto pateikimo. Pagal Stabilumo ir augimo pakto (SAP) reglamentus, jei preliminaraus vertinimo metu nėra nustatomas reikšmingas SAP nuostatų pažeidimas, išvada šaliai nėra pateikiama.

Lapkričio pabaigoje EK atliks ir paviešins išsamų visų šalių biudžetų vertinimą. Jame bus ir galutinė išvada apie 2019 m. Lietuvos biudžeto atitikimą SAP nuostatoms.

Biudžeto projekto pateikimas EK, vertinimas ir išvadų dėl atitikimo euro zonos šalims taikomoms taisyklėms (nustatytoms SAP reglamentais) svarstymas ES institucijose (Ekonomikos ir finansų komitete, ekonomikos ir finansų ministrų rate) yra Euro semestro proceso dalys.

Kaip komentare Eltai teigė Finansų ministerija, tai - prasmingi procesai, sudarantys prielaidas koordinuoti viešųjų finansų politiką visos ES ir euro zonos lygiais, padeda įvertinti ES silpnąsias ir stipriąsias finansų valdymo grandis. Lietuvos biudžeto ir jo vertinimo viešumas prisideda prie fiskalinės drausmės stiprinimo.

Antradienį EK pirmą kartą istorijoje atmetė ES šalies narės - Italijos - biudžeto projektą. Šalies 2019 m. biudžeto projekte numatoma padidinti deficitą iki 2,4 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) vietoj ankstesnės vyriausybės nustatyto 0,8 proc. deficito. Italijos valstybės skola, sudaranti 130 proc. BVP, yra viena didžiausių pasaulyje. Pagal ES taisykles, Italija neturėtų daugiau skolintis, šalis turėtų kasmet mažinti valstybės skolą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pypkiui

pypkiui portretas
ir prieš krizę biudžetas buvo suderinta ir vietoj krizės buvo gerai :)))

svarbu buti

svarbu buti portretas
Prie lovio
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių