Finansų technologijų plėtra Lietuvoje: kas kelia susirūpinimą?

Informacinių technologijų bendroves vienijanti asociacija „Infobalt“, įkūrusi grupę „Fintech Lithuania“, tikisi paskatinti finansų technologijų plėtrą Lietuvoje. Tikimasi sukurti technologijų ir jas eksportuoti, tačiau asociacija pabrėžia, kad susirūpinimo kelia švietimas ir specialistų trūkumas.

„Infobalt“ prezidentas Tomas Vitkus teigia, jog IT sektorius yra vienas sparčiausiai augančių ir turintis plėtros galimybių. Tačiau, jo teigimu, būtina keisti švietimo sistemą.

„Jeigu yra viena sritis, kur reikia užtikrinti proveržį, tai yra švietimas“, - spaudos konferencijoje trečiadienį sakė T. Vitkus.

Anot jo, reikia siekti, kad gabūs specialistai neišvyktų iš šalies, tuomet finansinės technologijos galės plėstis.

„Lietuvoje sektoriaus dalis ekonomikoje yra 3,5 proc. - palyginti su Estija, dvigubai mažesnis. Sektorius auga ir galimybės yra neribotos“, - tikino T. Vitkus.

„Fintech Lithuania“ grupės pirmininkas Artūras Asakavičius teigė, kad Lietuvoje jau daug padaryta, kad finansinės technologijos sėkmingai plėtotųsi.

„Aš asmeniškai manau, kad mes jau padarėme daug, turime reikalingą infrastruktūrą, rinkos žaidėjų, gan didelį talentų kiekį, būtų smagu, kad jis augtų, tam reikia orientuotis į švietimą, bet mes dar norime matyti rinkos bendradarbiavimą“, - spaudos konferencijoje tikino A. Asakavičius.

Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas teigė, kad finansinės technologijos iš Lietuvos gali būti eksportuojamos ir „galima rasti savo vietą“.

„Lietuva yra orientuota į eksportą ir tas eksportas gali būti ne vien tik žemės ūkio srityje, bet ir finansinių technologijų, niekas nesakė, kad ši sritis yra uzurpuota Liuksemburgo ar Londono“, - konferencijoje tikino M. Jurgilas.

Anot jo, siekiant plėtoti finansines technologijas, iniciatyvos turi imtis tiek viešasis, tiek privatus sektorius.

„Valstybinėms institucijoms bus lengviau kalbėtis su privačiu sektoriumi, šis tandemas yra reikalingas bet kokioms iniciatyvoms, jei iniciatyvos ateina vien iš privataus, ar vien iš viešojo sektoriaus, tos idėjos toli neskrenda“, - teigė M. Jurgilas.

Tuo metu finansų ministras Vilius Šapoka teigė, kad technologijų plėtrai reikia „netrukdyti“.

„Ne visada finansavimas išsprendžia visus klausimus, kada „Fintech“ auga, ką mes galime geriausiai padaryti, tai netrukdyti jai vystytis, rizikuoti ir atverti užsienio rinkas“, - sakė ministras.

„Fintech Lithuania“ vienija 24 bendroves ir organizacijas: 11 technologijų įmonių, 8 finansų įstaigų, 2 asociacijas, 2 advokatų kontoras ir 1 audito bendrovę.

Kaip teigė A. Asakavičius, „Fintech Lithuania“ ieškos būdų, kaip paskatinti viešąjį sektorių diegtis naujas technologijas, ieškos eksporto rinkų. „Fintech Lithuania“ grupės vicepirmininkas Tomas Ambrasas neatmetė galimybės, kad grupė sieks prisidėti prie įstatymų projektų tobulinimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių